Vesti

Pola milijarde radnika višak

Ukupan broj nezaposlenih osoba, kojih je 2019. godine bilo 188 miliona, mogao bi tokom ove godine biti povećan za dva i po miliona, navedeno je u izveštaju Međunarodne organizacije rada (MOR) pod nazivom „Zaposlenost u svetu i socijalni trendovi 2020“.

Pola milijarde zaposlenih širom sveta plaćeno je manje nego što bi hteli ili im je onemogućen primjeren pristup plaćenom radu.
Globalna nezaposlenost poslednjih devet godina bila je „stabilna“, ali kombinacija usporavanja ekonomskog rasta i stalnog povećanja radne snage dovodi do nedovoljnog broja novih radnih mesta koja bi prihvatila sve koji ulaze na tržište rada.

Međunarodna organizacija rada je zabrinuta zbog toga što znatan broj radnika nije u mogućnosti da radi puno radno vreme zbog male potražnje na tržištu.

Prema ocjeni ove organizacije, uz 188 miliona nezaposlenih, još 165 miliona želi veće radne satnice. Tu je i 120 miliona onih koji su administrativno nezaposleni, mada ih zakon ne tretira tako.

Izveštaj pokazuje da 630 miliona zaposlenih, praktično svaki peti, zarađuje manje od 3,2 dolara dnevno i ulazi u kategoriju siromašnih radnika.

Globalna stopa nezaposlenosti u iduće dve godine biće približno ista kao i sada 5,4 odsto, navodi se u izveštaju Međunarodne organizacije rada.