Izbor UrednikaTopVesti

„PONOSNI MOMCI“ Zbog njih je na debati ispao haos: Opasni ekstremni desničari koji mrze žene, crnce i muslimane

Nakon što je američki predsednik Donald Tramp na debati po ko zna koji put izbegao da glasno osudi rasiste u SAD, ponovo je u centar svetske pažnje došla grupa koja sebe naziva „Ponosnim momcima“ (Proud boys).

Grupu koja se odlikuje ideologijom belih supremacista, osnovao je kanadsko-britanski desničarski aktivista i suosnivač magazina „Vajs“ Gejvin Mekinis 2016. godine uoči predsedničkih izbora u SAD.

FBI je tu grupu, koja prima isključivo muškarce, 2018. godine klasifikovao kao „ekstremističku grupu“. Liga za borbu protiv klevete opisuje grupu kao mizoginsku, islamofobnu, transfobnu i antiimigracionu. SPLC, organizacija za ljudska prava ju je nazvala „grupom koja propagira mržnju“.

Da bi se pridružili grupi, članovi moraju da polože zakletvu: „Ja sam ponosni zapadni šovinista, odbijam da se izvinim zbog stvaranja modernog sveta.“

Iako grupa smatra da nije rasistička i da jednostavno želi da se vrati tradicionalnim „zapadnim“ vrednostima, njen pogled na svet uključuje elemente teorije zavere o „belom genocidu“.

Članovi se zalažu za pravo na nošenje oružja, protiv feminizma i rodne ravnopravnosti, i zauzimaju slobodarski stav o pitanjima kao što su blagostanje.

Tokom debate Trampa i njegovog rivala Džoa Bajdena, moderator Kris Volas više puta je od Trampa tražio da osudi nasilje belih supremacista i desničarskih grupa, poput naoružanih milicija.

Tramp se obratio Ponosnim momcima, rekavši: „Ponosni momci, odstupite i budite u pripravnosti! Ali reći ću vam nešto, neko mora da učini nešto u vezi sa Antifom i levicom“.

Praud Bojs
„Ponosni momci“ su odmah proslavili predsednikov komentar u postovima na platformi Telegram.

Jedna grupa „Ponosnih momaka“ dodala je frazu „Stand Back, Stand By“ (Povucite se i budite u pripravnosti) u svoj logo.

– Ponosni dečaci imaju istoriju uličnog nasilja protiv levičarskih aktivista i protestnih pokreta. Poslednjih meseci oni su se više puta suprotstavili demonstracijama grupa za borbu za prava crnaca i antifašista, a to je neretko završavalo nasiljem.

Prošle godine su dva člana zatvorena na četiri godine zbog premlaćivanja antifašističkih aktivista u Njujorku.

Grupu je moguće identifikovati po čestom nošenju „uniformi“ koje se sastoje od crvenih kačketa sa Trampovim motom MAGA (Make America Greta Again, što znači Učinimo Ameriku ponovo velikom) i crno-žutim polo majicama brenda „Fred Peri“. Ta kompanija je nedavno povukla iz prodaje te majice, ne želeći da je povezuju sa ovom grupom.

Bivđi član grupe Džejson Kesler je bio jedan od organizatora nasilnog skupa u Šarlotsvilu 2017. na kojem su učestvovali i neonacisti i Kju Kluks Klan. Istovremeno je održan i kontra miting, pa je došlo do sukoba u kojem je poginula jedna žena nakon što ju je pregazio kolima rasista Džejms Aleks Filds.U to vreme Tramp takođe nije osudio rasiste, već je rekao da ima „finih ljudi na obe strane“.

U međuvremenu se Gejvin Mekinis distancrao od grupe, nakon neuspenog pokušaja da tuži SPLC za klevetu.

Trenutni lider grupe je Enrike Tario.