Uncategorized

Porodiljama mesećno plaćaju 335 dolara: Ova država je smislila način za povećanje nataliteta

U Estoniji, što je veća porodica, tim bolje. Pored pojedinačnih dečjih dodataka, država plaća 335 dolara mesečno porodicama sa troje ili više dece.

Čini se da ovakav pristup deluje. Stopa nataliteta u Estoniji raste, pa je u 2018. godini u ovoj zemlji bilo 600 novorođenčadi više nego prethodne godine, navodi Svetski ekonomski forum.

Imigracije takođe doprinose rastu populacije, sa više od 6.000 radno sposobnih koji su se doselili u Estoniju od 2017. do 2018. godine, a manje ljudi napušta zemlju. U procesu su usvajanja dugoročne strategije za održivi razvoj svog stanovništva, koji ministar za populacionu politiku Riina Solman naziva najvažnijim pitanjem u Estoniji.

Svetska populacija nastavlja da raste: do 2030. godine očekuje se da će dostići broj od 8.6 milijardi. Većina tog rasta kocentrisana je u svega nekoliko nacija, uključujući Indiju, Nigeriju, Pakistan i Etiopiju.

U većini zemalja, žene rađaju manje dece iz više razloga, što zbog brige o životnoj sredini, što zbog troškova podizanja dece.

Rodna ravnopravnost takođe igra ulogu u planiranju porodice. Prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj, u zemljama u kojima postoji veća ravnopravnost na poslu, kao što je Švedska, postoji i pozitivniji trend kada je u pitanju stopa nataliteta.

Stopa nataliteta u Evropi u 2017. godini bila je 1.59 novorođenčadi po ženi. Ako se ovakav trend nastavi, u Evropskoj uniji neće biti dovoljno radnika koji bi obezbjeđivali novac za sve veći broj starijih građana.

Nekoliko država sada nudi državne subvencije za širenje porodice.

U 2013. godinii opština Lestijärvi, na obali Finske, počela se rešavati problem manjka stanovništva dajući ženama bonus za bebe od 11.000 dolara po detetu, koji su isplaćivali tokom perioda od 10 godina.

Od tada je u ovoj opštini rođeno gotovo dvostruko više beba, što je značajan napredak pošto Finska ima jednu od najnižih stopa nataliteta ikada. Zemlja nije dostigla stopu nataliteta potrebnu za održavanje broja stanovništva od 1969. godine.

Francuska troši više javnog novca na porodice od bilo koje druge zemlje OECD-a – a što je porodica veća manji su porezi koje plaćaju.

Pored mesečnih dodataka za decu i vrtića koje subvencioniše država, Francuska daje roditeljima poklon od 1.000 dolara za svaku bebu. Dok stopa nataliteta opada u Francuskoj, još uvijek je najveća u Evropi, sa 758 000 beba rođenih u 2018.godini.