Vesti

Portal: Imenom i prezimenom popisano 74.850 dece ubijene u NDH

Portal stanjestvari.com objavio je danas spisak na kom je imenom i prezimenom evidentirano 74.850 dece do 14 godina koja su ubijena tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske (NDH).
Navodeći da je spisak „više godina stajao u Muzeju žrtava genocida“, portal je preneo da su najveći broj popisane dece ubile ustaše ali da su na spisku i deca koju su ubili pripadnici ostalih zaraćenih strana kao i ona za koju se ne zna tačan uzrok smrti i ko je za nju odgovoran.

„Reč je o dva spiska stratišta dece ubijene i umorene u NDH – prvi sa nazivom veći se odnosi na stratišta na kojima je stradalo desetoro ili više dece a drugi sa nazivom manji se odnosi na stratišta na kojima je stradalo do devetoro dece. Tako stratište Jasenovac ima popisanu 14.241 žrtvu, dečji logori Stara Gradiška 4.823, Sisak 1.425, Jastrebarsko 213…“, objavio je portal.

Navodi se da je spisak nepotpun kao i da je po statističkim standardima, uobičajena procena da broj popisanih predstavlja oko petine ukupnog broja stradalih.