Izbor UrednikaVesti

Portparol opozicionara Кira Jarmiš: Aleksej Navaljni je ubijen

Saradnici Alekseja Navaljnog potvrdili su da je ruski opozicionar preminuo u zatvorskoj koloniji na severu Rusije.

Portparola opozicionara Кira Jarmiš navela je da je informacija Federalne kazneno-popravne službe za Jamalo-Nenecki autonomni okrug o smrti Navaljnog tačna.

– Aleksej Navaljni je ubijen. Njegova smrt dogodila se 16. februara u 14.17 sati po lokalnom vremenu. Tako piše u zvaničnom obaveštenju upućenom Aleksejevoj majci – napisala je Jarmiš na svom profilu na društvenoj mreži X.

Jarmiš je dodala da tim preminulog opozicionara zahteva da se njegovo telo odmah preda porodici.

– Zaposleni u koloniji izjavio je da se telo Navaljnog nalazi u Salehardu. Telo su odneli članovi istražnog komiteta – dodala je Jarmiš i naglasila da se na telu sprovode „istraživanja“.

Julija Navaljnaja, udovica preminulog opozicionara, rekla je u petak da odbija da veruju medijskim izveštajima o smrti svog supruga u koloniji dok ne dobije zvanična dokumenta.

Aleksej Navaljni, podsetimo, preminuo je u koloniji 16. februara.

Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki autonomni okrug saopštila je da se posle šetnje osećao loše i da je skoro odmah izgubio svest i da mere reanimacije nisu dale pozitivne rezultate.

Porodica i saradnici Navaljnog su primetili da se nekoliko dana pre njegove smrti osećao dobro.

– Ne želim da čujem saučešće. Videli smo sina u koloniji 12. februara i bili smo na sastanku. Bio je zdrav i veseo – napisala je njegova majka Ljudmila Navaljnaja.

Advokat Leonid Solovjov navodi da se sastao u sredu sa Navaljnim i da je tada sve bilo u redu.

Navaljni je uoči smrti, 15. februara, putem video veze učestvovao na sastanku Vladimirskog oblasnog suda. Napomenuli su da se osećao dobro i da nije izražavao nikakve pritužbe odnosno da je aktivno govorio i iznosio argumente u odbranu svog stava.

Zatvorska kolonija u kojoj je izdržavao zatvorsku kaznu ruski opozicionar i najglasniji kritičar predsednika Vladimira Putina Aleksej Navaljni rekla je njegovoj majci da je on umro od „sindroma iznenadne smrti“, kazao je član tima Navaljnog Ivan Ždanov.

Ždanov je na mreži X objavio da porodica Navaljnog čeka da preuzme telo.

Tim Navaljnog tvrdi da je on ubijen i optužuje ruske vlasti da su zadržale njegovo telo da bi „prikrile tragove“.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)