Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Posle korona virusa, preti nam poplava: Otopilo se pet kilometara leda za 22 godine

Koronavirus promenio je potpuno život na planeti. Da bi se sprečila zaraza, čitave države stavljene su pod blokadu, a to je imalo pozitivan efekekat na ekosistem.

Naime, drastične mere koje su primenjene u Kini tokom epidemije korona virusa značajno su smanjile zagađenje vazduha, čime je potencijalno spaseno desetine hiljada života, tvrde istraživači sa Stenforda.

Bolji kvalitet vazduha, prema rečima naučnika sa ovog univerziteta, mogao bi da spasi između 50.000 i 75.000 ljudi od prevremene smrti. Takođe, kanali u Veneciji čistiji su nego što su ikada bili do sada, nakon što je potpuna blokada Italije zbog pandemije korona virusa dovela do smanjenja zagađenja.

Međutim, stručnjaci i dalje upozoravaju da je planeta sve toplija što dovodi do otapanja leda na Antarktiku i drastično povećanje nivoa mora na svetskom nivou. Samim tim, veliki je rizik da će doći do ogromnih poplava širom sveta.

Istraživači ističu da se otopilo pet kilometara glečera Denman na Antarktiku za 22 godine, što bi prema nekim procenama moglo da utiče na to da se nivo vode poveća za čak 1,5 metar, prenosi „USA Today“.

– Istočni Antarktik je dugo vremena bio manje ugroženiji od Zapadnog, ali sada uviđamo potencijalnu nestabilnost u regionu. Led na Zapadnom Antarktiku se topi godinama, no sama veličina glečera Denman i njegovo otapanje može da ima ogromne posledice kada je reč o nivou mora – rekao je jedan od istraaživača Erik Rignot sa Univerziteta Kalifornija u Irvinu.