Izbor UrednikaVesti

Preko noći postao milioner: Srpski lekar napravio veliki pomak u lečenju koronavirusa

Troje profesora sa Univerziteta medicine u Sautemptonu, među kojima i profesor medicine Ratko Ðukanović, učinili su veliki pomak u lečenju pacijenata sa koronavirusom i istovremeno postali milioneri.

Pre gotovo dve decenije profesori Ðukanović, Stiven Holgejt i Dona Dejvis otkrili su da ljudima koji imaju astmu i hroničnu bolest pluća nedostaje protein koji se zove interferon beta, koji pomaže u borbi protiv obične prehlade.

Oni su utvrdili da se odbrana pacijenata protiv virusne infekcije može povećati ako se nadomesti protein koji nedostaje, piše „Gardijan“. Profesori su osnovali kompaniju Sinairgen da bi svoja otkrića pretvorili u tretmane za lečenje.

Kardiolog: „Ljudi ne umiru od virusa, nego od posledica, ali nije suština da bežimo“ VIDEO
Izvršni direktor Sinairgena Ričard Marsden izjavio je da je kompanija bila veoma uključena u pokušaje da koristeći lek interferon beta pomogne ljudima koji imaju hronični bronhitis ili emfizem.

„Kada se pojavila pandemija koronavirusa, još u januaru smo shvatili da bismo mogli da imamo važnu ulogu u odbrani protiv ovog virusa“, rekao je on. Prema Marsdenovim rečima, klinička ispitivanja su počela u februaru i martu u očekivanju da virus dođe u Veliku Britaniju, što se i dogodilo.

Rezultati inicijalnog ispitivanja, objavljenog prošle nedelje, pokazali su da pacijenti sa koronavirusom, kojima je data posebna formulacija leka beta interferona, nazvanog SNG001, direktno u disajne puteve preko inhalatora, dva do tri puta povećava njihove šanse za oporavak nego što su šanse onima kojima je dat placebo.

Na uzorku od 101 osobe utvrđeno je da su šanse za razvoj teškog oblika bolesti manje za 79 odsto, dok je osećaj gubitka daha, takođe, drastično smanjen.

„To je veliki pomak u lečenju hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida 19“, rekao je Marsden i dodao da nisu mogli da očekuju bolje rezultate od ovih.

Čim su objavljeni rezultati kliničkog ispitivanja, ujutro 21. jula, akcije su počele da rastu, a do ručka porasle su za 540 procenata. Udeo profesora Ðukanovića (65) u kompaniji od 0,56 procenata u jednom danu skočio je sa oko 300.000 funti na 1,6 miliona funti.