Izbor UrednikaVesti

PREMINUO ROTŠILD: Britanski bankar umro u 91. godini

BRITANSKI bankar Evelin de Rotšild, koji je razvio proširio poslovanje svoje porodične banke i koji je davao finansijske savete pokojnoj kraljici Elizabeti Drugoj, preminuo je u 91. godini.

Kako su saopštili iz njegove porodice, Rotšild je preminuo u ponedeljak u svom domu u Londonu nakon kraće bolesti.

Biznismen, koji je trenirao trkačke konje, posvetio je 42 godine svoje karijere porodičnoj banci. Predsedavao je Rothschild Continuation Holdings, celokupnom grupom, od 1982. do 2003. godine.

On je 1968. imenovan za direktora francuske banke de Rothschild Freres, a osam godina kasnije postao je predsednik i izvršni direktor londonske NM Rotšild, međunarodne investicione banke, do 2003. godine, kada je nadgledao spajanje porodične francuske banke i filijale u Velikoj Britaniji.

NM Rotšild, sada britanska podružnica Rothschild & Co, povećala je svoju ukupnu imovinu sa 40 miliona funti na 4,6 milijardi funti tokom njegovog mandata. Proširio je broj kancelarija širom sveta sa 15 na više od 50.

Nakon penzionisanja, fokusirao se na filantropiju i EL Rotšild, porodičnu investicionu kompaniju, sa svojom suprugom Lin Forester.