Izbor UrednikaVesti

PRETI MU DOŽIVOTNA ROBIJA: Tužilaštvo u Hagu protiv puštanja iz pritvora Kadrija Veseljija

Specijalno tužilaštvo usprotivilo se zahtevu za privremeno puštanje iz pritvora optuženog Kadrija Veseljija, jer je optužen za ratne zločine za koje mu preti kazna doživotnog zatvora, a postoji i rizik od bekstva, prenosi Gazeta Ekspres.

Glavni tužilac Džek Smit navodi da zahtev Veseljijevog advokata Bena Emersona treba odbiti, jer mu za počinjena dela preti kazna doživotnog zatvora, kao i da tužilaštvo zato smatra da Veselji treba da ostane u pritvoru, prenosi Kosovo onlajn.

„Veselji je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti uključujući ubistva i mučenje. Za zločine iz optužnice postoji mogućnost izricanja doživotnog zatvora. Postoji stalni rizik od njegovog bekstva, koji će se i povećati kada Veselji i njegovi zastupnici saznaju sve dokaze koje imamo protiv njega“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilaštvo u Hagu smatra da francuski sudija Nikolas Giljo mora da sagleda sve činjenice, pre nego što donese odluku o puštanju ili nastavku pritvora Kadrija Veseljija.

„Sudija za prethodni postupak mora shvatiti da postoji osnovana sumnja da Veselji može počiniti krivično delo iz nadležnosti specijalizovanih veća i da postoje rizici od narušavanja reda, kao i da će Veselji ometati vođenje krivičnog postupka. To podrazumeva i uticaj na svedoke, žrtave ili saučesnike. Morate uzeti u obzir ozbiljnost krivicnih dela i način , kao i okolnosti u kojima su počinjena. Istovremeno i Veseljijeve lične karakteristike, ponašanje, okruženje i uslovi u kojima živi , sve ove okolnosti ukazuju na rizik od ponavljanja krivičnog dela ili izvršinja novih krivičnih dela“, navode iz tužilaštva u Hagu.

Glavni tužilac Smit i njegov tim pridaju posebnu važnost, kako se navodi, Veseljijevoj prošlosti i uticaju na obaveštajne službe, kao razlog za produžetak njegovog pritvora, jer važi za jednog od najiskusnijih obaveštajnih oficira na Kosovu, bivši je šef obaveštajnih službi OVK i Kosovske obaveštajne službe.

Kako se navodi, činjenica da Veselji može putovati u preko 180 zemalja sveta za tužilaštvo je dovoljan razlog da treba preduprediti mogućnost njegovog bekstva produžavanjem pritvora. Specijalno tužilaštvo dodaje da na Kosovu vlada klima zastrašivanja i da Veselji ima efikasna sredstva da ućutka svakog svedoka, prenosi portal.

(Kurir.rs/Tanjug)