Izbor UrednikaZdravlje

Proverite zdravlje mozga za 30 sekundi: Ovaj japanski test otkriva koliki je rizik od moždanog udara!

Mozak ima ključnu ulogu u zdravlju čoveka, te je veoma važno da ga sačuvamo.

Ako dođe do oštećenja krvnih sudova mozga, čoveku preti moždani udar. Posle moždanog udara pogođeni deo mozga prestaje da funkcioniše, te dolazi do neuroloških ispada.

Japanski naučnici su osmislili jedan test koji na jednostavan način može da proceni koliki je rizik da osoba doživi moždani udar.

Pao je na parkingu, probudio se u bolnici i ostao bez pamćenja: Lekare je šokirala dijagnoza!

Naime, reč je o testu održavanja ravnoteže na jednoj nozi za koji se veruje da je veoma dobar pokazatelj verovatnoće moždanog udara.

Jasuharu Tabara sa Univerziteta Kijoto sa svojim kolegama vodio je istraživanje u kojem je učestvovalo 1300 ispitanika od 67 godina u proseku. Svi ispitanici su dobili zadatak da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju, te da u tom položaju održavaju ravnotežu 20-ak sekundi.

Ovaj test bazira se na ideji da je održavanje ravnoteže najbolji pokazatelj funkcionalnosti mozga.

Ljudi koji to ne mogu da izdrže, treba da posete lekra, osim ako za to ne postoji neki drugi telesni razlog (poput povrede noge).

Nakon toga je provereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da se više od 30 posto ispitanika koje se mučilo sa održavanjem ravnoteže ustvari imalo različite probleme u mozgu, poput zadebljanih kapilara.

Ovaj test odobrili su i naučnici i lekari

Iako su i ranije postojale studije koje su povezivale državanje i neravnotežu

s mogućnim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vreme u kojem se može odrediti šta je normalno, a šta ne,čime se povećava preciznost testiranja, piše Quartz.

foto: Profimedia