TopVesti

Prva britanska astronautkinja tvrdi da vanzemaljci postoje

Vanzemaljci postoje i moguće je da su već među nama na Zemlji, smatra Helen Šerman, prva britanska astronautkinja.

Ona je za časopis „Obzerver“ rekla da negde u svemiru sigurno ima života, piše BBC.

„Vanzemaljci postoje, to je sigurno“, kazala je Šerman, dodavši da među milijardama zvezda u svemiru „bez sumnje postoje brojni oblici života“.

Ova pedesetšestogodišnja hemičarka zaposlena na londonskom Kings koledžu u istoriju je ušla kad je 1991. godine posetila sovjetsku svemirsku stanicu Mir.

Misli da vanzemaljci verojatno nisu poput ljudi. „Moguće je da su već među nama i da ih jednostavno ne možemo videti“, kaže Šerman.

U intervjuu je istakla da je frustrira to što mediji o njoj obično pišu kao o „prvoj Britanki u svemiru. Ja sam zapravo bila prva osoba iz Velike Britanije u svemiru…. jer u suprotnom bismo odmah pretpostavili da je reč o muškarcu“.

„Kada je Tim Pik otišao u svemir, neki ljudi su me jednostavno zaboravili. Bilo bi ‘normalno’ da je muškarac otišao prvi, pa mogu kazati da sam srećna što sam narušila taj red“, kazala je.

Od sedmoro Britanaca koji su bili u svemiru, Šerman je tamo otputovala prva. Hemičarka je kao dvadesetsedmogodišnjakinja u svemiru provela osam dana i na taj način postala jedna od najmlađih osoba koje su boravile u svemiru.

Zbog činjenice da je bila u svemiru osvestila je da su u životu važni ljudi, a ne materijalne stvari.

„Tamo gore smo imali sve što nam je potrebno da bismo preživeli, odgovarajuću temperaturu, hranu, piće, sigurnost. Uopšte nisam razmišljala o fizičkim stvarima koje posedujem na Zemlji. A kada smo preletali iznad određenih delova planete uvek smo razmišljali o ljudima koje volimo“, zaključila je Šerman.