Vesti

Putnici aviona napali policiju braneći migranta od deportacije, a silovao je devojčicu (VIDEO)

Lažna vest da je Švedska policija htela da deportuje bezopsanog migranta, dok su hrabri putnici stali u njegovu zaštitu i odbranili ga od diskriminacije, obišla je svet. Ipak provera činjenica pokazala je da se radio silovatelju koji je sa trojicom prijatelja takođe migranata, seksualno zlostavljao maloletnu devojčicu.  

Osuđeni somalijski silovatelj biće pušten uz kauciji nakon što su njegovu deportaciju zaustavili putnici aviona koji su organizovali pobunu kako bi sprečili da bude vraćen u svoju zemlju.

Ahmed, jedan od četvorice predatora koji su 2007. silovali 16-godišnju devojčicu, trebao bi biti pušten iz pritvora nakon što mu je dodeljeno pravo na kauciju, iako su vlasti priznale da predstavlja „ozbiljan rizik“ za sigurnost javnosti, prenosi Daily Mail.

Najavljujući puštanje na slobodu, sudijnica Margaret O’Keeffe priznala je da postoji „stvarni rizik da će počiniti nova kaznena dela ako bude pušten na slobodu“.

„Takođe sam nezadovoljna što podnositelj zahteva pokazuje rizik od toga da bi mogao da beži od zakona. U prošlosti se nije pridržavao uslova za kauciju i uhvaćen je pri pokušaju napuštanja teritorijalne jurisdikcije koja mu je propisana prilikom puštanja“, dodala je sudijnica.

Međutim, ona je priznala da su joj vezane ruke zbog propisa za imigracijske sudije, što ograničava sposobnost vlade da nekoga pritvori na više od šest meseci pre nego što bude deportovan.

„Moram uzeti u obzir da trenutno nema realnih izgleda za njegovo deportovanje u Somaliju i ne može se reći da je njegovo uklanjanje neminovno. Jednostavno nema načina da se zna kada će se položaj promeniti u vezi s ameđunarodnim vazdušnim putovanjima“, zaključila je sudija, pozivajući se na trenutnu obustavu aero-prometa zbog pandemije korona virusa.

2007. migrant Ahmed je bio deo grupe od četvoro silovatelja koji su 16-godišnju devojčicu namamili u njihov stan rekavši joj da je tamo čekaju prijatelji. Nakon što su došli u stan, izvršili su brutalno silovanje.

Na kraju su je spasile komšije koji su telefonirali policiji nakon što su čuli njene vapaje za pomoć. Ahmed je dobio samo devet godina za svoju ulogu u napadu, a pušten je na slobodu nakon samo četiri godine.

U martu 2019. godine somalijski silovatelj ponovno je uhapšen nakon što je skinuo svoju elektroničku napravu za praćenje pa je pokušao pobegne u Španiju kako bi izbegao deportaciju.

Žrtva silovanja nazvala je njegovo puštanje „sramotnim“.

„Toliko mi je muka zbog toga. Samo želim da bude gotovo, ali tome nikad nije kraj. Mislim da je sramotno“, rekla je.

Ahmedovo puštanje na slobodu zavisi i od toga hoće li mu vlasti naći smeštaj (!). Ukoliko mu smeštaj ne bude osiguran u roku od 14 dana, ostaće u pritvoru. Ahmedovo puštanje na slobodu takođe može biti poništeno ako izgubi žalbu protiv deportacije – odluka koja se očekuje u sledećim danima.

Izvor: Dejli Mejl