Žestok sukob u Nagorno-Karabahu bi mogao da dovede i do nuklearne katastrofe. Naime, jedna od potencijalnih meta eventualnog azerbejdžanskog napada na Jermeniju mogla bi da bude nuklearna elektrana.

Pretnje Azerbejdžana da će pogoditi nuklearnu elektranu Metsamor nisu ništa drugo nego zločin protiv čovečnosti i na to bi trebalo da stigne odgovarajući odgovor međunarodne zajednice, rekao je jermenski ministar teritorijalne uprave i infrastrukture Suren Papikijan u obraćanju 64. godišnjem redovnom zasedanju Generalne konferencije IAEA 21. septembra.

Jermenija će nastaviti da sprovodi sve napore da spreči takve pretnje u budućnosti, rekao je on tada.

– U ovim teškim uslovima borbe protiv korona virusa, Jermenija se suočila sa izuzetno opasnim i bez presedana izazovom za bezbednost naše zemlje i celog regiona. Govorim o stvarnoj pretnji raketnim udarom na nuklearnu elektranu Metsamor, koju je izrazio predstavnik susedne države Jermenije – rekao je Suren Papikjan.

– Prvi put se suočavamo sa situacijom kada stvarna pretnja za bezbednost nuklearke ne dolazi od terorističke organizacije, već od države preko njenog zvaničnog predstavnika. Štaviše, država koja se predstavlja pred međunarodnu zajednicu kao njen odgovorni član i punopravni je subjekt međunarodnih odnosa. Kako se ispostavilo, naše međunarodno pravo i njegovi alati nisu u potpunosti uzeli u obzir pojavu takvih pretnji. Nažalost, do danas međunarodna zajednica nema efikasne mehanizme ograničavanja za sprečavanje potencijalnih pretnji po bezbednost nuklearnih elektrana od strane država i nedostaju joj alati za efikasno reagovanje na pretnje koje su već upućene – izjavio je ministar Papikijan, a preneli jermenski mediji.

Pretnje Azerbejdžana usledile su u vreme letošnjeg sukoba dve države oko granica. U tom sukobu je poginulo ukupno 16 osoba.

Jerevan i Baku rutinski prete i optužuju jedan drugog za vojne provokacije u kojima su nastradale desetine ljudi poslednjih godina, od kojih su mnogi civili, a nijedna strana nije spremna da se prva povuče.

Međutim, pretnja koja uključuje raketni napad na sovjetsku nuklearku – potez koji bi mogao masovno da poveća broj poginulih i pokrene katastrofu nakon Černobiljskoj u regionu i šire – iznenadio je mnoge ljude, piše „Radio Slobodna Evropa“.

– Jermenska strana ne sme da zaboravi da nam najsavremeniji raketni sistemi naše vojske omogućavaju precizan udar na nuklearku Metsamor, što bi moglo dovesti do velike katastrofe za Jermeniju – rekao je portparol azerbejdžanskog Ministarstva odbrane Vagif Dargali 16. jula, nekoliko sati nakon što su neprijateljstva nastavljena nakon jednodnevnog zatišja.

Bilo je spekulacija da je jermenska strana prvo nagovestila da bi mogla nekako da pogodi civilni cilj – poput brane Mingačevir – ali nije bilo dokaza da je bilo koji zvaničnik napravio takvu pretnju.

Sada, više od dva meseca kasnije, ponovo se strahuje od toga da bi sukob na Kavkazu mogao da eskalira u toj meri da Azerbejdžan ispuni svoju pretnju.

Pod nazivom Republika Arcah, region je 1991. godine proglasio nezavisnost, međutim nijedna država je nije priznala. I nakon primirja sukobi se povremeno javljaju.

Sada su u toku najveći sukobi jermenskih i azerbejdžanskih snaga od 2016. godine i zavladala je zabrinutost za stabilnost južnog Kavkaza, koridora kroz koji prolaze cevovodi za izvoz nafte i gasa na svetska tržišta.

U sukobima koji su počeli u nedelju 27. septembra poginulo je na desetine vojnika i civila, ali će tačan broj možda tek kasnije biti utvrđen. Obe strane krive rivala za početak novog vatrenog obračuna.

Planinska enklava Nagorno-Karabah više od 100 godina je predmet sporova i sukoba između Azerbejdžana i etničke jermenske većine koja u njoj živi. Tinjajući sukob u Nagorno-Karabahu jedan je od najdužih na svetu.

Sirijski pobunjenički borci prijavili su se da rade za privatnu tursku bezbednosnu kompaniju kao graničari u Azerbejdžanu, izjavilo je nekoliko dobrovoljaca u poslednjem uporištu pobunjenika u Siriji, u vreme kada dugotrajni sukob između Azerbejdžana i susedne Jermenije pokazuje opasne znakove eskalacije.

izvor: blic.rs