Zdravlje

Reguliše pritisak, idelna za sve na dijeti, čuva srce

Niskokalorična, idealna za sve koji paze na kilograme. Odličan diuretik, preporučuje se za čišćenje organizma. Smanjuje rizik od mnogih obolenja. Mislimo da je ovo i više nego dovoljno da se dinja već danas nađe na vašem stolu.

Idealna je namirnica za osveženje tokom vrelih letnjih dana, a to je samo početak brojnih pozitivnih efekata koje ima na organizam.

Lekovita svojstva paradajza: Jedite ga svaki dan jer poboljšava vid, sprečava tumore i štiti od srčanih bolesti

Nutricionisti navode da porcija dinje od 150 grama sadrži tek 53 kalorije, 13 grama ugljenih hidrata, 1,4 grama vlakana, 30 odsto dnevne količine vitamina A i 78 odsto vitamina C, što je čini idealnim osveženjem za sve koji su ovih dana na dijeti.

Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a zbog obilja vlakana i vode dinja sprečava zatvor, nadutost, pomaže u regulaciji probave i izbacivanju toksina iz creva.

Super moći hajdučke trave: Prirodni lek za gastritis, ženske probleme i miran san

Dinja sadrži i nutrijente važne za zdravlje očiju- beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.

Slično se sličnom raduje: Ove namirnice štite upravo one organe na koje izgledom podsećaju

Beta karoten i vitamin C važni su nutritijenti koji štite organizam od astme, ali i smanjuju rizik od alergijskih reakcija.

Preporučuje se i u borbi protiv učestalog mokrenja i bolesti bubrega.

Takođe, redovno konzumiranje dinje odlično je za negu kože i kose. Čisti ten, sprečava pojavu bora i vaš je saveznik u borbi protiv preranog starenja.

Preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka.