Zivot i Stil

Roboti „zaposleni“ u bolnici u Lombardiji

Zahvaljujući kamerama visoke rezolucije montiranima na glavama robota (opremeljene su monitorom koji reprodukuje oči, nos i usta) oni su u stanju da prate zdravstveno stanje pacijenata, otkucaje srca, brzinu disanja, krvni pritisak. Kroz ugrađeni mikrofon omogućavaju lekarima i medicinskim sestrama daljinsku komunikaciju sa pacijentom u realnom vremenu.

Direktor odeljenja Intezivne nege u ovoj bolnici Frančesko Dentali pozdravio je ovu inovaciju.

„Pacijenti oboleli od kovid-19 imaju visok indeks zaraznosti i možete stupiti u kontakt sa njima isključivo odeveni u zaštitnu opremu koju, kao što znate, nije lako snabdeti u dovoljnoj količini“, objašnjava Dentali, prenosi italijanski dnevnik.

Kako dalje navodi, „roboti nam omogućavaju da lako prevaziđemo ovaj problem. Ali, su takođe korisni jer nam pomažu da ublažimo izolaciju pacijenata sa virusom korona, koji su pretežno stariji ljudi, omogućavajući nam da komuniciramo s njima na daljinu“.

Kako dalje navodi, ni sa robotima nije moguće da se u potpunosti eliminiše prisustvo zdravstvenog osoblja, ali „sigurno je da nam mnogo koriste“.

Robot je, ističe Dentali, kao jedna medicinska sestra koja prilazi pacijentu bez bojazni da će biti zaražena.

Jednog od robota doktor Dentali je nazvao po svom šestogodišnjem sinu Tomiju.

„U biti liče na dete tog uzrasta. Zatim, mogu reći da otkad je nastupila ova vanredna situacija vrlo malo viđam svog sina, pa se na ovaj način osećam da mi je bliži“, kaže doktor.

Roboti stoje pored pacijentovog kreveta kako bi lekari mogli da se brinu za druge koji su u ozbiljnijem stanju. Oni prate parametre pacijenata i prenose ih bolničkom osoblju. Još jedna od prednosti robota-medicinske sestre jeste ta što u odnosu na prave ne podležu iscrpljenosti. Brzo napune baterije i vraćaju se na posao.

Ideja je potekla od Đovanija Pođialinija, kliničkog inženjera kome je rukovodstvo ove bolnice usled aktuelne vanredne situacije i velikog broja obolelih od kovid-19 zatražilo da ponađe rešenje za bolju podršku zdravstvenoj službi.

Pođialini se setio jednog venecijanskog startapa koji je dve godine ranije predstavljen u Rimu tokom godišnje konferencije Italijanskog udruženja kliničkih inženjera.

To je skup industrijskih stručnjaka koji su pored tradicionalnih konferencija osmislili da tadašnji sastanak bude svojevrstan tender za pronalaženje najboljih tehnoloških rešenja primenljivih u oblasti zdravstva.

U italijanskoj kompaniji Omnitek još pre pet godina počelo je eksperimentisanje i istraživanje u domenu robotike koje su nazvali Vivaldi: „to je veštačka inteligencija koja kontroliše i prilagođava ponašanje robota sa ljudima i okolinom“, stoji na njihovoj veb stranici.

Pođialini ih je nedavno kontaktirao i oni su, kako kaže, odmah pozitivno odgovorili na njegov poziv. Složili su se da će prototip predstavljen na konferenciji ažurirati nekim korisnim funkcijama za borbu protiv virusa korone.

„Obezbedili su nam svu moguću tehnologiju i to potpuno besplatno tokom celog ovog vanrednog perioda“, kaže Pođialini.

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.