Izbor UrednikaVesti

RUSIJA RAZVIJA SVEMIRSKO NUKLEARNO ORUŽJE Panika u Americi: „Zahtevamo da Bajden skine oznaku tajnosti sa svih informacija o ovoj PRETNJI!“

Američke obaveštajne službe su otkrile „ozbiljnu pretnju nacionalnoj bezbednosti“, saopštio je predsednik obaveštajnog odbora Predstavničkog doma Majk Tarner članovima Kongresa.

– Zahtevam da predsednik Bajden skine oznaku tajnosti sa svih informacija koje se odnose na ovu pretnju kako bi Kongres, administracija i naši saveznici mogli otvoreno da razgovaraju o akcijama potrebnim za odgovor na ovu pretnju – rekao je Tarner.

Najviši demokrata u ovom odboru, Džim Hajms iz Konektikata, rekao je u saopštenju da, iako je poverljiva pretnja „značajna“, ona „nije razlog za paniku“.

Bela kuća je saopštila da situacija u vezi pretnje nije kritična, ali da će lideri Kongresa biti obavešteni ove nedelje.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan rekao je da je „iznenađen“ što je Tarner izašao u javnost s upozorenjem, rekavši novinarima da je prethodno najavio vodećim ljudima Kongresa, među kojima je i Tarner, održavanje poverljive rasprave za današnji dan.

Tarnerova izjava o pretnji je usledila nakon bombastičnog izveštaja Njujork tajmsa o oružju koje razvija Rusija.

„Sjedinjene Države informisale su Kongres i svoje saveznike u Evropi o ruskom napretku u novom nuklearnom oružju u svemiru dizajniranom da ugrozi američku ekstenzivnu mrežu satelita.“

Početak je to glavne priče koju donosi Njujork tajms, koja ukazuje da je pojam „geopolitički sukob“ možda već pomalo zastario jer se globalni sukob, koji je eksplodirao nakon invazije Putinovog režima na Ukrajinu, izgleda seli u svemir.

Ugledni američki medij odmah uz tezu kako Rusija ima razvijeno nuklearno oružje za svemir donosi pojašnjenje kako njime mogu da unište civilnu i vojnu komunikacijsku infrastrukturu i da ugroze obaveštajni nadzor, kao i da ugroze funkcionisanje američkih zapovednih centara.

– U ovome trenutku Sjedinjene Države nemaju mogućnost da odbrane svoje satelite od takvih oružja – poručuje neimenovani bivši zvaničnik za Njujork tajms.

Otvara se pitanje sprema li se Rusija da napusti sporazum iz 1967. godine koji zabranjuje nuklearno oružje u orbiti.

U ovom trenutku još ne postoje informacije o tome koliko je Rusija blizu lansiranja nuklearnog naoružanja u svemir.

Do informisanja Kongresa i evropskih saveznika došlo je nakon mističnog poziva republikanskog predstavnika Majkla Tarnera da Bela kuća deklasifikuje informacije, bez objašnjenja o čemu se tačno radi.

„Zabrinutost oko postavljanja nuklearnog oružja u svemir seže 50 godina unazad; čak je bila i tema epizode Zvezdanih staza u kasnim 1960-ima, baš kad je ugovor stupio na snagu. Sjedinjene Države eksperimentisale su s verzijama tehnologije, ali ih nikad nisu primenile. Rusija je decenijama razvijala svoje svemirske sposobnosti. Američki vojni zvaničnici upozorili su da se i Rusija i Kina kreću prema većoj militarizaciji svemira, dok sve tri supersile rade na načinima da zaslepe druge. Izveštaj objavljen prošle godine istakao je ruski razvoj oružja za zaslepljivanje drugih satelita, ali je napomenuo da se Rusija suzdržala od korišćenja čitavog niza protivsatelitskih sposobnosti koje je razvila. Postavljanje nuklearnog oružja u svemir bilo bi značajan napredak u ruskoj tehnologiji i potencijalno dramatična eskalacija. Ugovor o svemiru zabranjuje nuklearno oružje u svemiru, ali Rusija izlazi iz mnogih ugovora o kontroli naoružanja iz Hladnog rata, smatrajući ih ograničenjem svog najvažnijeg izvora vojne moći“, navodi Njujork tajms.

Ej-Bi-Si njuz i Njujork tajms citiraju neimenovane izvore koji su rekli da bezbednosna pretnja na koju je Tarner mislio uključuje potencijalno rusko raspoređivanje nuklearnog antisatelitskog oružja u svemiru.

Njujork tajms navodi da su američki saveznici takođe obavešteni o obaveštajnim podacima, za koje se smatralo da ne predstavljaju hitnu pretnju, jer su navodne ruske sposobnosti još uvek u razvoju.

Nije jasno da li je novo obaveštajno upozorenje povezano sa ruskim lansiranjem rakete Sojuz 9. februara sa poverljivim teretom Ministarstva odbrane.

– Rusija je sprovodila nekoliko eksperimenata sa satelitima za manevrisanje koji bi mogli biti dizajnirani da sabotiraju druge satelite – rekao je Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija u Federaciji američkih naučnika.

On je istakao da bi svako takvo raspoređivanje nuklearnog oružja u svemiru predstavljalo kršenje Sporazuma o svemiru iz 1967. godine, čiji je potpisnica Moskva.

– Pitanje nije toliko u povećanju pretnje nuklearnim oružjem per se, već u tome da bi to povećalo pretnju protiv svemirskih sredstava komande i kontrole drugih zemalja. To bi bilo veoma destabilizirajuće – rekao je on.

Kremlj: Upozorenje SAD o nuklearnim kapacitetima u svemiru izmišljotina
Rusija je danas odbacila upozorenje SAD o novim ruskim nuklearnim kapacitetima u svemiru, nazvavši ga

„zlonamernom izmišljotinom“ i trikom Bele kuce da bi se naterali američki poslanici da odobre više novca za suprotstavljanje Moskvi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Bela kuća, najavljujući zatvoren brifing o „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“, pokušava da ohrabri Kongres SAD da glasa za nacrt zakona o dodeli novca Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

„Uopšte ne mogu da komentarišem ovo… Ali očigledno je da Bela kuća pokušava, na prevaru da navede Kongres da glasa o predlogu zakona o dodeli novca. To je očigledno. Videcemo koje trikove ce koristiti Bela kuca“, rekao je on.

Istovremeno, Peskov je pozvao da se sačeka ovaj brifing kako bi se videlo da li će nakon njega biti objavljena neka informacija.

(Njujork tajms, Gardijan, BBC)