Izbor UrednikaTopVesti

САД страхују да ће Русија употребити супероружје у бици на Арктику

Арктик може постати нова платформа за конфронтацију између Русије и Сједињених Држава. Ово мишљење изнео је индијски новинар, Сакши Тивари. Бајденова администрација је пре извесног времена објавила „Националну стратегију САД за арктички регион”, у којој су најављене намере САД да прошире свој утицај на Арктику.

Према речима Сакшија Тиварија, све иде ка томе да конфронтација Москве и Вашингтона може да пређе на нову платформу- између земаља ће почети битка за Северни пол. 

Сједињене Државе су недавно, значајно помериле фокус на арктички регион. У августу ове године, најављено је стварање места амбасадора за велике слободе на Арктику, што је реакција Вашингтона на активности Русије у региону. Ова друга не само да реализује низ великих економских пројеката на северу, већ и тамо активно јача свој војни потенцијал.

Овог месеца на Арктику је примећена руска нуклеарна подморница „Белгород“, која је створена да носи најновије супероружје руске војске – беспилотна подводна возила „Посејдон“ опремљена нуклеарним погоном. У том контексту, САД се плаше да би овај борбени систем могла да употреби Москва, у предстојећој бици за Арктик.

„Руско супероружје може да прође поред непријатељске обалске одбране и да испоручи бојеву главу снагом од неколико мегатона. Амерички војни планери и политичари су забринути, да би Москва могла да употреби овај борбени систем у случају конфронтације око Арктика“, наводи експерт.

Арктички регион постаје све погоднији за пловидбу, појављују се нове логистичке руте које имају предности у односу на традиционалне поморске путеве. Русија има за циљ њихову активну употребу, што отвара значајне економске перспективе за земљу.

С друге стране, Сједињене Државе су такође заинтересоване да повећају свој утицај у региону, као и да спрече конкуренте да добију приступ огромним ресурсима севера.

Амерички бомбардери започели су редовне летове изнад Арктика, а примећује се и присуство америчких подморница у региону. С тим у вези, велика је вероватноћа да ће се после украјинске кризе, Русија и САД сукобити у борби за Арктик.