Vesti

Samo nekoliko sekundi pre nego je sklopio oči prekrstio se i potom pao u komu

Njegova svetost patrijarh srpski, arhiepiskop pećki i mitropolit beogradsko-karlovački Irinej (90) preminuo je u petak ujutru, u 07.07, od posledica virusa korona u Vojnomedicinskom centru Karaburma, gde je bio smešten od 4. novembra, kad je potvrđeno prisustvo KOVID. Samo tri dana ranije služio je višesatnu liturgiju i opelo u Podgorici na sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je takođe preminuo od korone.

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Sahrana je u nedelju, liturgija će početi u devet sati, a u nastavku će biti služeno opelo. I upravo Irinej ostaje upamćen kao patrijarh u čije vreme se najviše ulagalo u završetak Hrama i čija je gradnja praktično privedena kraju.

Mesto gde će počivati je ambulatorijum, prostor iza oltara kripte, koji je, i kad je zamišljen davne 1895, bio predviđen za patrijarhe.

Telo blagopočivšeg patrijarha Irineja biće prethodno, u subotu, izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu, gde će vernici imati priliku da se oproste.

RUSKA POMOĆ

Virus je udario na pluća, srce. Konzilijum lekara borio se za njegov život. Patrijarh Irinej je intubiran, priključen je na kiseonik, na respirator. U pomoć su došle i dve doktorke iz Rusije, koje je za tu priliku poslao lično ruski predsednik Vladimir Putin.

U četvrtak noć, oko 23 sata, patrijarha Irineja je posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik države nije mogao da zadrži suze, zaplakao je, prema rečima očevidaca, kao malo dete.

Sledećeg jutra, u sedam sati i sedam minuta, Njegova svetost, prema svedočenjima prisutnih, prekrstila se i potom pala u komu.