Vesti

Slobodan je ubijen na NAJZVERSKIJI način, a njegov egzekutor je osuđen na samo 13 godina

Imao je samo 11 godina. Zbog ogromne ljubavi prema životinji stradao je na najmučniji mogući način, postavši simbol srpskog stradanja.

Dečak Slobodan Stojanović iz Donje Kamenice kod Zvornika ubijen je u julu 1992. godine u ritualnom ubistvu koje je pratila muzika šote.

Uvod u tragediju počeo je posle napada muslimana kad se celo selo povlačilo u Drinjaču, a s njima i porodica Stojanović. Spakovali su najosnovnije, stigli čitavi kad ih je iz trenutaka mira prenuo plač dečaka.

– Tata, ostavili smo Luksa na lancu – rekao je dečak koji je mnogo voleo svog psića i koji je, kako se kasnije ispostavilo, poginuo za njega. Njegov otac, dok je bio živ, dobro se sećao kako im je Slobodan utekao da bi spasio četvoronožnog druga.

– Pitao me je da li može da se vrati da ga dovede. Zakleo sam ga u nas i sestru da ne pokušava jer je previše opasno. Sećam se da je tog 27. juna bio neki svetac i ja sam ga zakleo da ne ide rečima: „Tri naša čoveka su poginula, video si koliko je opasno.“ Obećao mi je da neće ići i ne mogu da prežalim što sam mu poverovao – pričao je Ilija.

Njegov sin je krenuo rano ujutro. Nije još počelo da sviće. Te noći nije ni spavao, a roditelji su slušali njegove tužne jecaje. Kada ih je na kraju ipak uhvatio san, on se iskrao i pošao po svog Luksa.

Slobodanovo telo su pronašli godinu dana kasnije, u Novom Selu, kod kamenoloma. Bio je pokriven nekim radničkim mantilom, a oko njega su bila poređana i tela pet boraca Vojske RS iz Karakaja

Stomak mu je bio rasečen u obliku pravoslavnog krsta, a srce izvađeno.

Nogice su mu bile odsečene, a po glavi su se videle brojne rasekotine od noža. Patolog je pronašao i ranu od metka na njegovoj glavi, ispaljenog iz neposredne blizine.

Dok je bio živ, dečakov otac govorio je o zverstvu počinjenom nad njegovim sinom. Znao je šta su mu uradili.

Preplašenog Slobodana uhvatila je Albanka, Elfeta Veseli, koja je ratovala u formacijama Nasera Orića. Verovatno je na ovaj način želela da se dokaže pred svojom muslimanskom braćom jer je ranije bila udata za Srbina. Skinula ga i zverski ubila.

Ona je uhapšena u Švajcarskoj 25 godina nakon zločina, a suđeno joj je u BiH.

U februaru 2019. godine, svedok Tužilaštva BiH u sudnici je rekao da mu je Elfeta Veseli potvrdila priče koje je ranije čuo kako je ubila dečaka. Mustafa Tučić je naveo da je sredinom oktobra 1992. godine otišao u Tuzlu, te da je čuo priče da je dečak ubijen u Bajrićima i da je to uradila Veseli. Svedok je rekao da je sreo Veseli i pitao je jesu li istinite priče.

– Ona je ućutala i stala. „I oni su meni ubili oca i brata. Ja sam izbezumljena –  rekao je Tučić.

Elfeta Veseli u Sudu BiH osuđena je samo na 13 godina zatvora za svirepo ubistvo dečaka.

izvor: srbijadanas.com