Vesti

Smrtna kazna vešanjem za silovanje studentkinje u Indiji

Indijsko pravosuđe je posle tri odlaganja, za 20. mart zakazalo pogubljenje četvorice osuđenika za grupno silovanje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju koje je 2012. zgrozilo svet.

Sud u indijskoj prestonici zakazao je za petak 20. mart, u 5:30 po lokalnom vremenu vešanje Mukeša Singa, Vinjaja Šarme, Pavana Gupte i Aksaja Takura u zatvoru u Tiharu, izvestili su indijski mediji.

Pogubljenje je bilo zakazano za 22. januar i tri puta odlagano, često u poslednjem trenutku jer su osuđenici imali pravo na žalbu.

Majka silovane studentkinje koja je tragično preminula (Foto EPA/STR)

Četvorica osuđenika koje će zajedno pogubiti ulažu žalbe s krajnjim rokom ne bi li dobili na vremenu. Predsednik Indije je odbio da ih pomiluje.

„Sve dok ih ne obese, bitka se nastavlja”, rekla je majka žrtve za agenciju „Pres Trast of India”.

Grupno silovanje 23-godišnje devojke koja je podlegla povredama u Delhiju 16. decembra 2012. godine pokazalo je da u Indiji vlada zavet ćutanja u vezi sa nasiljem, posebno silovanjem, s propustima pravosudnog sistema u suzbijanju silovanja i posebno s odnosom prema ženi u indijskom društvu.

Slučaj je potresao javnost i podstakao velike proteste u zemlji. Vlasti su posle toga pooštrile kazne za polno nasilje i uvele ubrzane sudske postupke.

Indija retko primenjuje smrtnu kaznu i većinom je pretvara u kaznu doživotnog zatvora.

Poslednje pogubljenje vešanjem dogodilo se 2015. godine.

(Фото ЕПА/STR)