Izbor UrednikaVesti

SRAMNO: MOJU ĆERKU ZOVU PRLJAVA KINESKINJA I TUKU JE: Ozbiljne optužbe MONGOLA koji živi u Belom Blatu u Banatu

U banatskom selu koje važi za oličenje multinacionalnosti i tolerancije, jedna mongolska porodica iz Rusije žali se na rasizam. U Belo Blato doselili su se pre dve godine i od tada, kažu, traju problemi njihove ćerke u školi. Kako je reakcija škole izostajala, o problemu su progovorili javno, pa se sada u priču uključuju i prosvetna inspekcija i policija, piše N1.

Selo u kom se govore četiri jezika. Etnički najšarolikije u Vojvodini, gde vas na ulici pozdravljaju bez obzira na to da li se poznajete. Zbog takve reputacije i prirodnog okruženja koje mu je bitno za posao sa lekovitim biljem, Belo Blato je za adresu stanovanja svoje porodice izabrao Bulat Šagzin iz Rusije. Međutim, od samog početka, kaže, traju problemi njegove ćerke u osnovnoj školi.

„Dvoje dece napadaju moju ćerku. Kažu – ti si prljava Kineskinja, smrdljiva Kineskinja i tako.. I tuku je. Mnogo puta je padala, ne puštaju je u toalet. Psuju je. Druga deca se smeju, to je za njih zabavno, a za moju ćerku je to užasno“, priča Bulat Šagzin, stanovnik Belog Blata.

Dve godine, kaže, odlazi u školu, obraća se učiteljima i rukovodstvu, ali se stvari ne menjaju. Zato se ovog puta obratio policiji i inspekciji, ali i javnosti preko društvenih mreža. Stanovnike tog banatskog sela uznemirila je Bulatova rečenica da su žrtve rasizma.

„I kažu – ti pišeš da su svi u Belom Blatu rasisti. Ja kažem, ako ima neko da je rasista, to ne znači da su svi, jel tako? A na Fejsbuku ako ste videli, ja sam otvorio post, desetak roditelja je napisalo da je imalo ovakve probleme. A u školi se samo nasmeju i kažu – nema toga“, priča dalje.

U školi koja nosi naziv „Bratstvo i jedinstvo“ slučaj nisu želeli da komentarišu. Sve su, kažu, prijavili nadležnima i istraga je u toku. Napominju da je i njima u interesu da sve razreši što pre, jer je, veruju, po sredi pre nesporazum nego rasizam.

Da će se slučajem pozabaviti prosvetna inspekcija, za N1 navode i u Školskoj upravi u Zrenjaninu. Do njih su informacije o dešavanjima u školi, kažu, stigle tek juče. Da se raščisti da li je po sredi rasizam, od policije su zatražili i predstavnici Mesne zajednice, jer ne žele, priča njen predsednik, da se ime Belog Blata, koje je oličenje tolerancije, neargumentovano blati.

„Ja tu živim 50 godina, pripadnik sam i sam nacionalne manjine. Ja nikad u životu nisam čuo da ima napada na rasističkoj osnovi. Kao mesna zajednica, mi smo pozvali nadležne organe da to istraže, da ispitaju da li se stvarno tako nešto dešava“, izjavio je Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato.

Da vršnjačkog nasilja ima, ali ne i rasizma, Markuš kaže, njegovo je mišljenje.

„Njegova ćerka ne priča dobro jezik, ne shvata šalu dečju, za sve to treba vreme da prođe.. Al mislim da ovo nikako nije način, pogotovo ne u Belom Blatu koje je Evropa u malom bez daljnjeg“, rekao je.

U tu Evropu u malom doselili su se, nakon što su živeli u Rusiji i Americi i tu, kaže Bulat, žele da ostanu. A za to je potrebno da se problem reši.