Vesti

Srpski jezik se vratio u makedonske škole

Nakon dvanaest godina pauze, u makedonskim školama se ponovo izučava i srpski jezik. To vladino rešenje je počelo da se primenjuje, između ostalog, i u novootvorenoj školi „Kiro Gligorov” u Skoplju. Njene đake koji će učiti srpski jezik, kao izborni predmet, juče su, uz premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i ministra za obrazovanje Arbera Ademija, posetili srpski ministar prosvete Mladen Šarčević i ambasadorka Srbije Dušanka Divjak Tomić.

„Ovo mnogo znači za Srbiju u regionu. Država Srbija je svojim primerom na najbolji način pokazala da se brine o svojim manjinama već duže vreme. Naša zemlja je podigla te standarde više nego članice Evropske unije. U Srbiji trenutno postoji 27 registrovanih nacionalnih saveta nacionalnih manjina, od čega osam zajednica mogu da imaju kompletnu nastavu na svom jeziku, kako u osnovnoj, tako i u srednjoj školi. Zabeležen je i značajan rast makedonske zajednice. Ovo što imamo u centru Skoplja, fakultativnu nastavu, prvu formu, jeste embrion nečega što je priča koja tek treba da se razvija. Očekuje se procvat učenja na srpskom jeziku, kao i učenja srpskog jezika sa elementima srpske kulture”, rekao je za „Politiku” Šarčević, koji je došao u Skoplje da s kolegom Ademijem, koji je i potpisao rešenje o povratku srpskog jezika u ovdašnje školske klupe, razgovara o unapređenju odnosa Srbije i  Makedonije na polju obrazovanja, nauke i kulture.

Ministar Šarčević je naglasio i to da je obrazovanje most za poboljšavanja odnosa dveju država putem razvoja nacionalnih manjina, te da ga posebno raduje veliko interesovanje dece i roditelja za učenje na srpskom jeziku, ne samo među Srbima već i među Makedoncima. O tome je Šarčevića obavestio gradonačelnik opštine Centar Saša Bogdanović tokom obilaska „Kira Gligorova”, škole izgrađene po najsavremenijim standardima, uz utrošak od oko 5,5 miliona evra. Srpski ministar prosvete je dodao da će Srbija nastaviti da ulaže u rad škola i poboljšanje statusa srpskog jezika, kulture i tradicije u dijaspori. O daljoj saradnji sa Makedonijom na tom planu Šarčević bi s Ademijem trebalo da potpiše protokol za oko mesec dana.

Šarčević će obići i sredine sa srpskim stanovništvom u naselju Skopska Crna Gora, gde će prvacima pokloniti komplete udžbenika za nastupajuću školsku godinu.

Izvor: poltika