Izbor UrednikaVesti

Strahuje se da Kina krije prave razmere opasnog virusa, a to joj ne bi bilo prvi put: Sumnja da je broj zaraženih ČAK 10.000

Zdravstvene vlasti širom Azije strahuju da su prave razmere misterioznog novog koronavirusa veće nego što su kineske vlasti priznale, jer broj zaraženih u kontinentalnom delu Kine raste, dok su u još tri države u regionu zabeleženi slučajevi infekcije.

Broj ljudi za koje je potvrđeno da su inficirani bolešću u kontinentalnom delu Kine ove nedelje je skočio sa 41 na skoro 500, pri čemu je do sada umrlo 17 osoba. Tajland je prijavio dva slučaja infekcije, a Japan, Tajvan i Južna Koreja zabeležili su po jedan slučaj infekcije virusom, koji pripada istoj porodici kao i smrtonosni Sars i Mers. I u SAD je zabeležen jedan slučaj.

– Teško je verovati zvaničnim informacijama, s obzirom na sve te slučajeve koji se javljaju u susednim zemljama – kaže Pjotr Hlebicki, stručnjak za infektivne bolesti Bolnice Maunt Alvernija u Singapuru koji je učestvovao u suzbijanju epidemije Sarsa u toj zemlji.

– Kina je i ranije objavljivala manji broj zaraženih, pa je prava slika možda potpuno drugačija – dodao je on.

Vodeći stručnjaci upozorili su u sredu da je u Vuhanu zaraženo možda čak 10.000 pacijenata, dvostruko više od ranijih procena. Prema zvaničnim informacijama, zaražene su 483 osobe.

– Na osnovu slučajeva koje smo videli od početka zaraze do 18. janura ažurirali smo naše procene broja zaraženih u Vuhanu sa oko 4.000 na 9.700 – izjavio je u sredu profesor Nil Ferguson, biolog Kraljevskog koledža u Londonu.

Ferguson je dodao da se “u svim izveštajima koje sam pročitao u kineskim medijima, naročito u Vuhanu, ali i u drugim gradovima, navodi da su bolnice zatrpane sumnjivim slučajevima”.

Međunarodni stručnjaci za javno zdravlje strahuju da kineski zvaničnici nedovoljno brzo objavljuju informacije o virusu, te da je pre potvrde svakog pojedinačnog slučaja potrebno da se prođe kroz složenu birokratsku proceduru.

Isti postupak je postojao u vreme epidemije Sarsa 2003. godine, kada je Kina navukla nepoverenje celog sveta, jer je u početku prikrivala prave razmere epidemije, koja je širom sveta prouzrokovala smrt skoro 800 ljudi, dok se više od 8.000 osoba razbolelo.

Azijske zemlje se spremaju za svakodnevni priliv hiljada kineskih turista za Kinesku novu godinu, dok pijace u regionu očekuju gubitke, jer će potencijalni kupci najverovatnije ostati kod kuće zbog straha od zaraze.

Predsednik Si Đinping u ponedeljak je pozvao zvaničnike da utvrde poreklo virusa – tri nedelje nakon prvog prijavljenog slučaja – a premijer Li Kećijang je saopštio da će Kina sarađivati sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se sprečio dalje širenje virusa.