Izbor UrednikaVesti

Student po imenu Oto je otišao u Severnu Koreju za Novu Godinu, a kada je trebalo da se vrati za Ameriku, desilo se nešto što niko nije očekivao

Oto Vormbier, student Univerziteta Virdžinije, uhapšen je dok je bio u poseti Severnoj Koreji kao deo turističke grupe u januaru 2016. godine. Posetu je organizovao kineski budžetski turoperator koji je specijalizovan za destinacije van utabanih staza i vodio je studente na petodnevno putovanje tokom novogodišnjeg perioda. Njegov otac je kasnije rekao za Vašington post da je bio Oto bio „radoznao“, da ga je „zanimala kultura“ i da je „želeo da upozna ljude iz Severne Koreje“.

Oto je sa drugarima slavio praznike i do drugog januara je sve bilo u redu. Tog istog datuma je trebalo da se vrate u Ameriku, ali na aerodromu, pre ukrcavanja u avion, policajac je Otu rekao da pođe za njim. Tada su mladiću rekli da je počinio veoma ozbiljan zločin i pritvorili su ga. Zločin koji je počinio je bilo skidanje propagandnog postera koji je hteo da ponese kući kao suvenir.

Otprilike dva meseca nakon pritvora 2. januara, sud u Severnoj Koreji osudio je Ota Varmbiera na 15 godina zatvora sa prinudnim radom pod optužbom da je pokušao da ukrade propagandni poster.Ubrzo nakon izricanja presude, Varmbier je doživeo neurološke povrede pod nejasnim okolnostima.

On je oslobođen – teško bolestan – 17 meseci nakon hapšenja, a umro je u bolnici šest dana nakon povratka u SAD u junu 2017. godine. Američki lekari opisali su Otovo stanje kao da je „budan i svestan, ali ne reaguje“, ali je porodica Vormbier tvrdila da je ta dijagnoza da je Oto u komi neopravdana.

Njegov otac je rekao da se, kada su ga videli, da se on „silovito trzao i ispuštao neljudske zvukove“. Glava mu je bila obrijana, bio je slep i gluv, ruke i noge su mu bile „totalno deformisane“ i imao je ogroman ožiljak na stopalu, rekao je. „Izgledalo je kao da je neko uzeo klešta i preuredio mu donje zube“.

„Oto je bio sistematski mučen i namerno ranjavan od strane Kima i njegovog režima. Ovo nije bilo slučajno“, rekao je njegov otac, prenosi BBC. Američki savezni sud je kasnije proglasio Severnu Koreju odgovornom za mučenje i smrt Ota Vormbiera. Iako Severna Koreja nije formalno osporila optužbe, ona je više puta negirala bilo kakvo krivično delo.

Državna korejska centralna novinska agencija tvrdi da mu je pružena medicinska nega uprkos tome što „nisu imali razloga da pokažu milost prema takvom zločincu“.