Izbor UrednikaVesti

Sud potvrdio: Na snimku nesreće u Doljevcu fale dva minuta

У Основном суду у Нишу данас је настављено суђење Дејану Станојевићу, возачу директора „Коридора Србије“ и функционера СНС Зорана Бабића, оптуженом за тешко дело против безбедности саобраћаја, које је извршио тако што је 31. јануара прошле године службеним аутомобилом ударио возило које је стајало на наплатној рампи Дољевац, којом приликом је погинула Станика Глигоријевић (52), док је пет особа теже и лакше повређено.

На данашњем рочишту саслушан је Стеван Тодоровић, судско-медицински вештак, који је вештачио Станојевићеве повреде, али на основу њих није могао да се изјасни да ли је он управљао возилом или је за воланом евентуално био његов послодавац Бабић, на чему је инсистирао пуномоћник оштећених, адвокат Божо Прелевић.

Он је довео у сумњу валидност налаза вештака, наглашавајући да Тодоровић није имао увид у рендгенски снимак грудног коша Станојевића.

На суђењу је такође остварен увид у четири снимка надзорних камера са наплатне рампе Дољевац, од којих један показује ситуацију у време несреће, а прекида се на два минута, тако да се тренутак удара Бабићевог службеног возила у „опел астру“ не види, односно не види се ко је где у службеном возилу седео.

Адвокат Прелевић је оценио да управо та “рупа” у снимку указује на сумњу да би истина о удесу могла бити другачија. Наредно рочиште заказано је за 21. октобар 2020. године

Станојевић је на првом рочишту, одржаном 22. новембра прошле године, делимично признао одговорност јер је брзо возио, али и навео да је до несреће дошло и због поледице клизавог коловоза и смањене видљивости услед магле.

Према званичној верзији нишког Основног јавног тужилаштва, службену „шкоду суперб“ је возио Станојевић, а Бабић је, према сопственој изјави у истрази, „спавао на задњем седишту“.

Незванични извори су у појединим медијима и на друштвеним мрежама тврдили да за воланом “шкоде” није Станојевуић већ његов послодавац.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић казао је да је, према сазнањима које има, после несреће „шест или седам људи вадило Бабића са места возача и пребацивало га на задње седиште“.

Председник Србије Александар Вучић је негирао такве тврдње, наводећи да је видео снимак са наплатне рампе, који је “ужасан”, али без прецизирања о ком снимку је реч, И по ком основу је остварио такав увид.

Извор: danas.rs