Izbor UrednikaVesti

SUSRET AZERA I JERMENA NA GRANICI: Dramatične scene sa područja rudnika zlata Sotk (FOTO/VIDEO)

Azerbejdžanske oružane snage su 27. novembra napustile područje jermenskog rudnika zlata Sotk u Nagorno-Karabahu. Prema prvim izveštajima i video zapisu, vojnici su tvrdili da grad Sotk i rudnik treba predati pod kontrolu Bakua.

Šef Sotka Hakob Avetijan rekao je da je azerbejdžanska vojska napustila teritoriju rudnika koji je nastavio sa radom. Prema njegovim rečima, trenutno ne postoji konačno rešenje problema.

– Situacija je mirna, na teritoriji rudnika ima samo Jermena. Azerbejdžanci su došli juče, ponašali se smireno, nije bilo agresije. Mi čekamo odluku našeg rukovodstva, a oni svojeg – rekao je.

Sotk je najveći rudnik zlata u Jermeniji. Rezerve se procenjuju na više od 130 tona. Nalazi se na granici Jermenije i regije Karvačar (Kalbadžar), koji je prešao u ruke Bakua.

Zamenik parlamenta Jermenije Babajan rekao je da je oko 80 vojnika Azerbejdžana ušlo na teritoriju rudnika. Šef Sotka je potvrdio da je vojska radnicima rudnika dala sat vremena da napuste teritoriju. Zamenik šefa Generalštaba Jermenije Tigran Hačatrijan komentarisao je:

– Po dogovoru, jermenske oružane snage morale su se povući iz Karvačara, što je i učinjeno.

Državna granica prolazi po sredini rudnika zlata
Rudnikom upravlja ruska kompanija.

– Upozorili smo Azerbejdžance na ovo, a takođe smo obavestili i Ruse o tome – rekao je Hačatrijan.

Hačatrijan ne zna da li su azerbejdžanska vojska i predstavnici ruske kompanije postigli bilo kakav dogovor, ali je vojska napustila ovu teritoriju.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dva puta u kasne sate 26. novembra i rane sate 27. novembra.

– U poslednjih sat vremena imao sam dva telefonska razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Kamen temeljac razgovora bila su pitanja vezana za naselja u koridoru Lačin, nestala lica, akcije potrage, procesi razmene tela poginulih i zarobljenika, raspoređivanje i razgraničenje mirovnih snaga, kao i deblokada transportnih komunikacija u regionu. Takve diskusije se vode redovno, ponekad i nekoliko puta dnevno. Ne prijavljujemo uvek ove diskusije zbog njihove operativne prirode i učestalosti – rekao je Pašinjan.

Kaže da često razgovara sa Putinom, ali ne prijavljuje to uvek.

Premijer Nikol Pašinjan sastao se 26. novembra sa rođacima zarobljenih, nestalih vojnika i civila, rekla je pres-sekretar premijera Mane Gevorgijan. Prema njenim rečima, premijer je saslušao njihove zahteve i izneo nove detalje u vezi sa tekućim radom.

Učesnici sastanka složili su se da održavaju stalnu komunikaciju i da zajedno razgovaraju o napretku rada tokom redovnih sastanaka kako bi se osiguralo otkrivanje i povratak sunarodnika.

Ruski mirovnjaci nastavljaju svoje aktivnosti u Nagorno-Karabahu

Vojno osoblje Međunarodnog centra za uklanjanje mina ruskog Ministarstva odbrane nastavlja rad na inženjerskom izviđanju i uklanjanju mina u zoni odgovornosti ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu.

Ukupno, tokom mirovne akcije u Nagorno-Karabahu, inženjerske jedinice su očistile više od dva hektara zemlje i oko tri kilometra puteva, pronašle i neutralizovale 144 eksplozivna predmeta.

Mirni život se obnavlja u glavnom gradu Nagorno-Karabaha, Stepanakertu, uz pomoć ruskih mirovnih snaga. Do danas je snabdevanje grada električnom energijom i gasom obnovljeno za 95-97 procenata. Obnovljena je gradska trafostanica.


Vojno osoblje Međunarodnog centra za uklanjanje mina ruskog Ministarstva odbrane ispitalo je mesta popravki i restauracije na prisustvo eksplozivnih predmeta, uključujući zgrade dve škole u ​​kojima će se obrazovni proces nastaviti u bliskoj budućnosti.