Izbor UrednikaTopZivot i Stil

TAJNA BAKE OD 101. LETA: Za dug život treba mnogo rada i malo rakije

Leskovčanka Danica Bulatović proslavila 101. rođendan, a za „Novosti“ otkriva koja šta se krije iza njene dugovečnosti. Kao beba bila u zarobljeništvu, kasnije ranjavana u nogu, ali nije posustala

Leskovčanka Danica Bulatović, još kao beba bila je u zarobljeništvu. U Drugom svetskom ratu ranjena je u nogu. Sa pokojnim suprugom Blagojem izrodila je tri sina i dve ćerke. Ima po devetoro unuka i praunuka i 101 godinu.
Preživela je dva infarkta, brinula o kući i deci, a kada su sinovi i ćerke malo poodrasli našla je i posao i stekla invalidsku penziju. U starosti o njoj brinu sin, ćerka i unuk, ali je još pokretna i trudi se da ni od koga ne zavisi. Sada slabije čuje, ali ukućanima pokušava da pomogne svojim bogatim životnim iskustvom i pričama iz mladosti.

Ovo su samo segmenti baka Daničinog životnog puta za koji kaže da nije bio lak. Uvek je mnogo radila i stalno je bila u pokretu, pa je to recept koji preporučuje za dug život. U petak je proslavila svoj 101. rođendan. U trosobnom stanu, na petom spratu, u centru Leskovca bilo je veselo, a stigla je i torta i drugi prigodni pokloni od gradonačelnika.

– U Leskovcu imamo desetoro sugrađana koji imaju više od 90 godina i svima njima želim da dožive i 101. rođendan kao naša slavljenica. Tu smo da bismo pokazali da lokalna samouprava vodi računa o najstarijima i da mlađim generacijama budemo uzor za vreme kada oni budu vodili brigu o nama – kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović, poželevši baka Danici dug život i dobro zdravlje.

Slavljenica je na pitanje kako doživeti stotu, i da li je tome doprinela neka posebna hrana, odgovorila samo osmehom i gostima poželela sve najbolje u životu.

– Bog vam svaku sreću dao i napredak. Budite srećni, zdravi i uvek veseli. Neka vas sreća sve prati u životu. Nikako nemojte imati prepreka da budete složni i mirni. Sve vas voli baka – poručila je ova starica.

Njen sin Božidar (70) kaže da je Danici dugovečnost u genima, i možda u nekim navikama koje nije menjala celog života.

– Svakog jutra, uz meze, popije čašicu rakije. Toga mora uvek da ima. Voli i slaninu i malo belog luka. To smo i mi kao deca jeli, ali je tada slanina bila jeftina – šali se Božidar i dodaje da se njegova majka uvek mnogo kretala.

DALJE NA NOVOSTI.RS