TopVesti

Terorist Šamsidina Faridunija, robijao u Tadžikistanu zbog silovanje maloletnika

Muasar Zargarova, majka Šamsidina Faridunija, optuženog za teroristički napad na koncertnu salu u Moskvi, izvinila se porodicama žrtava.

– Izvinjavam se rodbini poginulih, majkama koje su izgubile sinove, deci koja koja su ostala bez majke… Izvinjavam se u ime svoje porodice. Sine, reci majci, ko te je uvukao u ovako nešto? Zašto si to uradio? Za šta? Za koga – govori žena za ruske medije koji su je pronašli u Tadžikistanu.

Zargarova je dodala da je Fariduni u noći između 22. i 23. marta, dakle nekoliko sati nakon masakra, poslao govornu poruku ocu i naveo da je „došao sa posla“.

Takođe je potvrdila informacije da je Fariduni nekoliko godina robijao u Tadžikistanu pod optužbom za silovanje maloletnika i da je izašao iz zatvora 2020. godine.

Zargarova navodi da je posle zatvorske kazne Fariduni radio kao građevinski raadnik i pekar da bi se potom preselio u Rusiju.

Fariduni, koga mediji označavaju kao vođu grupe, poslat je u istražni zatvor do 22. maja. Na saslušanju u sudu je rekao da je oženjen i da ima osmomesečno dete.

Tokom terorističkog napada u koncertnoj dvorani Кrokus na severozapadu Moskve, podsetimo, prema poslednjim podacima, ubijeno je najmanje 144 ljudi, među kojima i petoro dece.

Rusija, podsetimo, razmatra da suđenje teroristima prepusti Belorusiji s obzirom na to da su u terorističkom napadu ubijena i najmanje tri beloruska državljana i da Minsk i dalje ima smrtnu kaznu u zakonu.

(Kurir.rs/MSK1/Preneo Z.Ko)