Izbor UrednikaVesti

Teška vremena heroje rađaju, Đeneral Veljko Radenović

Teška vremena heroje rađaju! Ljude spremne na sve! Neustrašive ratnike, koji se ne plaše, da za slobodu i svoju zemlju daju i ono najvrednije – svoj život. Takav je bio i Đeneral Veljko Radenović, koji je stekao slavu iskazanim herojstvom tokom rata na Kosovu i Metohiji.

U njegovu čast, spevana je jedna od danas najpopularnijih rodoljubivih pesama među Srbima, koju su među prvima popularizovali navijači Crvene zvezde.

U pitanju je pesma Đenerale, u izvedbi Kosovskih božura, koju je komponovao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca.

Ona mnogima tera suze na oči, a možete je poslušati na linku ispod:

Komandovao je Posebnom jedinicom policije u Prizrenu sve do povlačenja srpskih snaga 1999. godine.

Proslavio se oslobađanjem Orahovca 1998. godine kada su šiptarski teroristi nekoliko dana držali Orahovčane kao taoce. Svojom hrabrošću lično se istakao u odbrani i oslobađanju talaca od šiptarskih terorista.

Koliko je ovaj čovek bio hrabar najviše ilustruje činjenica da, kao dijabetičar, nije smeo da se izlaže stresnim situacijama, ali se na to nije obazirao. Znao je da u jedan džep stavi insulin, a u drugi čokoladu i kaže svojim momcima: „Za mnom braćo!“ Učestvovao je u otadžbinskom ratu za Republiku Srpsku, a branio je svoj narod i u Krajini.

Iako niži po činu, njegovo junaštvo, koje je iskazivao u borbama, ga je u narodu podiglo na pijedestal najvećih legendi modernog doba Srbije. Nije imao čin generala, ali su ga i saborci, kao i narod koji je oslobađao, smatrali đeneralom, i tako su ga zvali. Njemu u čast kompozitor iz Orahovca Gavrilo Kujundžić je napisao i komponovao pesmu „Đenerale“. Upokojio se zaboravljen od države kojoj je verno služio, ali je upamćen od svoga srpskog naroda, koji u znak sećanja na njegova dela čojstva i junaštva, peva ovu pesmu.

Ti veliko ime nosiš,
od junaka Hajduk Veljka,
on je tuk’o čete turske,
a ti bande arnautske.

Refren:
Đenerale, đenerale,
nek’ je tvojoj majci hvala,
što junaka rodila je,
da se srpstvu vrati slava.

Na komandu za mnom braćo,
tvoji momci dika srpska,
razbijaju uporišta
vraćaju nas na ognjišta.

Refren…

Odavno su Arnauti,
zlom vraćali našem dobru,
s’ tobom nam se Sunce budi,
na Kosmetu rodnoj grudi.

izvor: espreso.rs