Vesti

Mikrobiolog: Preti italijanski scenario na Kosovu

Mikrobiolog Ljulj Raka izjavio je da je trenutna situacija sa koronavirusom alarmantna na Kosovu i Metohiji, prenosi Kosovo Onlajn.

On je poručio da sa ovim trendom porasta novoobolelih Kosovo ide ka italijanskom scenariju.

Raka je istakao da je u poslednje tri sedmice broj novih slučajeva kovid-19 na Kosovu najveći u Evropi. „Sa brojem poslednjih dana na 100.000 stanovnika, prvi smo u Evropi u poslednje tri sedmice“, rekao je Raka za RTK.

Prema njegovim rečima, sa ovim trendom i sa ovim brojevima, situacija je istovremeno zabrinjavajuća i alarmantna.

„Danas nemamo vremena za optužbe i kontraoptužbe. Nemamo vremena da napadamo jedni druge. Moramo napasti zajedničkog neprijatelja, a to je virus. Virus je zajednički neprijatelj“, poručio je Raka.

Spomenuo je i dva glavna faktora koja su, prema njegovim rečima, uticala na porast broja novih slučajeva koronavirusa.

„Postoji 100 faktora, ali su dva faktora glavna. To su nepoštovanje jednostavnih preventivnih mera, nošenje maski, držanje udaljenosti i održavanje lične higijene od strane građana i nedostatak rigorozne kontrole od institucija“, ocenio je Raka.

Naveo je da je prevencija ključna, jer nema leka i nema vakcine i dodao da sa ovim trendom Kosovo ide ka italijanskom scenariju.

U poslednja 24 sata na Kosovu je sedam pacijenata preminulo od koronavirusa, a zabeleženo je 239 novoobolelih, saopšteno je iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka izbijanja epidemije je 7.562, od čega su 192 osobe izgubile bitku sa ovom bolešću. Trenutno je aktivno 3.331 slučajeva zaraze.