TopVideoZivot i Stil

UHAPŠEN 1% STANOVNIŠTVA Objavljen totalni rat bandama (VIDEO)

Predsednik Salvadora Najib Bukele saopštio je da je prvih 2.000 zatvorenika prebačeno „u zoru, u jednoj operaciji“ u Centar za suzbijanje terorizma, koji je, kako kaže, najveći zatvor u centralnoj Americi.

– Ovo će biti njihova nova kuća, u kojoj će živeti decenijama, svi pomešani, nesposobni da nanose dalju štetu stanovništvu – napisao je Bukele na Tviteru.
Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora, sastoji se od osam zgrada, prenosi Gardijan.

Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smeštaj „više od 100“ zatvorenika, navode iz Vlade Salvadora. Ćelije imaju dva lavaboa i po dva toaleta.

Predsednik Bukele je u martu prošle godine objavio „rat bandama“, uvodeći vanredno stanje koje je više puta produžavao. U akciji borbe protiv kriminala uhapšeno je više od 64.000 osumnjičenih, što čini oko jedan odsto stanovništva.

Vlasti su saopštile da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Bario-18 broje desetine hiljada članova i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom.

Cilj masovnih hapšenja je da se bande „potpuno iskorene“, dodaju iz Vlade.

Organizacije za ljudska prava su tvrdile da su nevini ljudi hapšeni iz političkih razloga, a neki od pritvorenih su prijavili da su bili podvrgnuti „okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem tretmanu“.

Međutim, Bukeleovo delovanje protiv bandi i dalje je popularno među stanovništvom Salvadora, piše britanski list.