Vesti

UJEDINJENI U OPASNOSTI! SI ĐINPING ŠALJE POMOĆ! Veliki odziv Kineza za pomoć Srbiji! (VIDEO)

Srpska ambasada u Kini otvorila je svoj službeni račun Sina Veibo 18. marta, na zahtev mnogih kineskih građana koji su očajnički tražili načine da doniraju za Srbiju usled pandemije COVID-19.

– Ambasada Srbije u Kini ceni zabrinutost kineskih građana u vezi sa COVID-19 u Srbiji. Duboko smo impresionirani i dirnuti vašom podrškom –  kaže ambasada u svom postu.

Kinesko-srpsko prijateljstvo traje 65 godina, otkako su Kina i bivša Jugoslavija formalno uspostavile diplomatske veze 2. januara 1955. godine.

Kineski građani pozvali su srpsku ambasadu u Kini da uspostavi kanal za prikupljanje sredstava, jer su mnogi izrazili želju na društvenim medijima da doniraju medicinsku pomoć Srbiji kako bi pomogli u borbi protiv COVID-19.

– Srbija je Kini bliski prijatelj i čvrsto ćemo stajati sa njima u borbi protiv novog koronavirusa i pružiti im maske, zaštitne odeće, ventilatore i drugi medicinski materijal, kao i dodelu ekspertskih grupa – rekao je u utorak kineski ministar spoljnih poslova.

Prva serija medicinske pomoći iz Kine stigla je u Beograd za vikend, koja je obuhvatala 1.000 kompleta za brze testove.

Kineski građani koji su pokrenuli donacije rekli su za Global Tajms da su razvili duboku naklonost kada su čuli za patnju „srpskih prijatelja“ nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nedelju apelovao za pomoć Kine, dok je kritikovao EU zbog zabrane izvoza medicinskih pomagala. Vučić je rekao da je Kina jedina zemlja na svetu koja može da pomogne Srbiji, pošto je uveo vanredno stanje zbog epidemije.

NJegova molba ubrzo je postala popularni hashtag koji je u poslednja 72 sata čitalo 620 miliona ljudi na Sina Veibo. Mnogi kineski građani, posebno grupa mladih studenata, pozvali su srpsku ambasadu da pitaju kako mogu donirati medicinska pomagala, i oformili su WeChat grupe da razgovaraju o planovima pomoći i prikupljanju donacija putem svojih društvenih veza.

Prethodno je iranska ambasada u Pekingu primila 4 miliona juana (570, 841 dolara) u donacije u roku od 24 sata nakon što je prijavila manjak sanitetskog materijala na svom zvaničnom Veibo računu.

– Vrlo sam jasan u istorijskim vezama naše dve zemlje i gvozdenom prijateljstvu koje se nastavlja, zbog čega sam više zabrinut za srpski narod zbog ove epidemije i njihovog nedostatka sanitetskog materijala – rekao je  Mai Mai, 21-godišnji student koledža u utorak Global Tajmsu.

Svake godine, 7. maja, Srbi i lokalni Kinezi u Beogradu polažu venac za kineske žrtve napada raketa NATO snaga 1999. godine na mestu originalne kineske ambasade u bivšoj Jugoslaviji.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić postao je prvi ministar spoljnih poslova koji je 26. februara posetio Kinu od izbijanja epidemije u Kini. Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang prokomentarisao je da je akcija Srbije dokaz neraskidivog gvozdenog prijateljstva između Kine i Srbije, primetivši da je Kina ponosna što ima dobrog prijatelja poput Srbije.

– Nisam očekivao da će biti toliko korisnika Veiba koji pokušavaju naći način da pruže ruku srpskom narodu. Dakle, mi smo se okupili na mreži kako bismo uputili apel ambasadi – rekao je Mai.

Izvor: Espreso