Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Upotreba antibiotika kod male dece povezana sa alergijama i astmom

Za decu mlađu od dve godine koja dobijaju antibiotike veća je verovatnoća da će u kasnijoj dobi imati problema sa alergijama, astmom i drugim stanjima, pokazalo je novo američko istraživanje.

Bebe i mališani koji su primili jednu dozu antibiotika skloniji su astmi, ekcemu, alergijama na hranu, celijakiji, problemima sa težinom i gojaznošću i poremećajem hiperaktivnosti sa deficitom pažnje kasnije u detinjstvu, prema studiji obavljenoj u „Mayo Clinic Proceedings“.

Višestruko lečenje antibioticima kod dece mlađe od dve godine povezano je sa više stanja, pokazalo je istraživanje, a bolesti su se razlikovale u odnosu na pol deteta, godine starosti, vrste leka, doze i broja doza, piše CNN.

„Želimo da naglasimo da ova studija pokazuje povezanost, a ne uzrok ovih stanja“, rekao je autor studije Nejtan LeBraser, istraživač u Centru za starenje klinike Mejo.

On je dodao i to da ova otkrića nude priliku da se buduća istraživanja usmere na utvrđivanje pouzdanijih i sigurnijih pristupa vremenu, doziranju i vrstama antibiotika za decu u ovoj starosnoj grupi.

Istraživači su analizirali podatke više od 14.500 dece koja su deo „Rochester Epidemiology Projecta“, dugogodišnje studije koja analizira medicinsku evidenciju dobrovoljaca u Minesoti i Viskonsinu.

Otprilike 70 odsto dece u studiji primilo je barem jedan antibiotik, a većina je primala više antibiotika.

„Među decom koja su dobila jedan ili dva antibiotika samo su devojčice bile u znatno većem riziku od razvoja astme i celijakije“, napisali su LeBraser i njegov tim.

Suprotno tome, primanje tri do četiri antibiotika bilo je povezano sa većom učestalošću astme, atopijskog dermatitisa i prekomerne težine kod oba pola, ADHD, celijakije kod devojčica i gojaznosti kod dečaka.