Izbor UrednikaTopVesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) DVOJICA HRIŠĆANA OŠTRO KAŽNJENA: Prekršili zabranu, a onda im dali da biraju – zatvor ili…

U Indoneziji dva muškarca, obojica hrišćani, javno su bičevana zbog ispijanja alkohola i kockanja.

Ovo je veoma redak slučaj da osobe koje nisu muslimanske veroispovesti budu suočene sa užasnom kaznom. Obojica su primila po 40 udaraca. Jedan od okrivljenih je rekao da je sam izabrao bičevanje, kako bi izbegao kaznu zatvora od 6 meseci.

– Šerijatski zakon daje nam mogućnost izbora i mi smo svesno odlučili da se pridržavamo islamskog krivičnog zakona. Niko me nije primorao da izaberem ovaj vid kazne – rekao je jedan.

Nemuslimansko stanovništvo koje krši kako državni, tako i verski zakon, ima pravo da izabere po kom sistemu pravosuđa želi da mu se sudi.

Upozorenje. Video snimak je uznemirujućMožete pogledati OVDE.

Javno bičevanje često okuplja veliki broj posmatrača u konzervativnoj indonežanskoj pokrajini i praćeno je uzvikivanjem i skandiranjem.

Publika obično snima i slika događaj, ali je poslednje bičevanje održano u zatvorenom prostoru, sa manjom grupom posmatrača.

Zvaničnici navode da je ove godine više puta bilo održano u zatvorenim prostorijama i da se izbegava uobičajena procedura držanja uvodnog govora, zbog novonastale situacije sa pandemijom.

Onaj ko izvršava surovu kaznu bičevanja po pravilu nosi posebnu uniformu i lice mu je uvek sakriveno. Indonezija je zemlja sa najvećim brojem muslimanskog stanovništva, ali od ostalih islamskih država šerijatski zakon koji važi u zemlji spada u liberalnije.