Izbor UrednikaTopZivot i Stil

VELIKO OTKRIĆE NASA MISIJE: Svemirom lebdi objekat koji bi mogao da seje život (VIDEO)

ASTEROID Benu na sebi nosi vodu i tragove organskog materijala i mogao bi da seje život po svemiru, otkriveno je tokom misije NASA „Oziris Reks“.

Organski materijal zasnovan na ugljeniku raspršen je po površini Benua, kaže Ejmi Simon iz NASA. To znači da bi taj organski materijal mogao da bude nađen i kada uzorci uzeti sa asteroida slete na Zemlju, piše RT.

Naučnici NASA pretpostavljaju da uzorci sa Benua možda nose materiju koja do sada nije zabeležena ni na jednom meteoritu i da bi organski materijal nađen na njemu mogao da ukaže na primitivnu biologiju u univerzumu.

Kada uzorci stignu na Zemlju, naučnici planiraju da ih prouče kako bi našlo odgovore o poreklu vode i organske materije na Benuu.

Prisustvo ugljenikovih minerala u asteroidu sugeriše na postojanje širokog hidrotermalnog sistema, koji sadrži i vodu i ugljen dioksid, i u Benuu, ali i u asteroidu od kog je nastao.

Sve to daje potporu teorijama o panspermiji, odnosno da asteroidi nose život kroz svemir i seju ga po planetama, kao što je Zemlja.

NASA je napravila i 3D model terena Benua, koji je opisan kao „gomila krša u obliku dijamanta koja pluta svemirom“.

To je omogućilo letelici u misiji „Oziris Reks“ da uoči seriju grebena širom Benua, uz detaljno preglednu izbočinu na njegovoj sredini, otkrivajući detalje o sastavu asterioida i njegovoj burnoj prošlosti.

Naučnici sada veruju da je Benu gušćeg sastava bliže površini, a poroznijeg u središtu, što može da objasni povremene erupcije materijala.

„Oziris Reks“ treba da poleti sa Benua 2021. godine i da donese uzorke na Zemlju do septembra 2023. godine. Letelica je u orbitu asteroida stigla još pre dve godine.

(Sputnjik)