Izbor UrednikaTopVesti

(VIDEO) DERU SE ALAHU AKBAR, DOK PLJAČKAJU GRAD: Migranti tukli aktiviste UN i kamenovali MUP!, VLAST SNS I SPS I DOVODI U SRBIJU

Nasilnici demolirali Sarajevo, a na smimcima nema ni jedne žene ili deteta već samo mladih vojno sposobnih muškaraca. Počinjen je niz krivičnih dela koji se kreću od nasilničkog ponašanja, krađe, do napada na službeno lice.

Dva policajaca i jedan uposlenik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) povređeni su 20. januara u nasilju u migrantskom kampu u Blažuju, dvadeset kilometara od Sarajeva, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo. IOM je međudržavna organizacija koja od 2016. godine sarađuje sa UN, a aktivizam u toj organizacije sa sobom donosi unosnu karijeru.

Dežurna ekipa policajaca MUP-a Kantona Sarajevo prijavila je slučaj, izjavio je za RSE Mirza Hadžiabdić portparol MUP-a Kantona Sarajevo i dodao kako je prema njegovim informacijama u incidentu učestvovalo 2.000 migranata.

“Na lice mesta je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane migranata. Tom prilikom su povređena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra.

Takođe, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i kanelarijska oprema u pomenutom centru’’, rekao je Hadžiabdić.

Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvetljavanja i dokumentovanja krivičnih dela nasilničko ponašanje, telesne ozlede, sprečavanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, napad na službeno lice, krađa i oštećenje tuđe stvari, saopšteno je iz MUP-a.

Dodaje se i kako će informacije o tome da li je neko od migranata priveden biti poznate tokom dana.

U prihvatnom centru u Blažuju smešteno je oko 3.000 migranata.

Služba za poslove sa strancima u 2020. godini registrovala je 16.190 ilegalnih migranata.

U Bosni i Hercegovini ima šest prihvatnih centara gde je smješteno oko 6.000 migranata.

Procenjuje se da je oko 3.500 hiljade migranata van kampova.