TopZdravlje

Voće koje leči rak?

Naučnici pretpostavljaju da bi bobičasto voće moglo biti delotvorno u kombinaciji sa lekovima, pri lečenju raka. Tome u prilog govori činjenica da zbog prisustva polifenola može da se utiče na ubijanje kancerogenih ćelija.
pixabay.comBobičasto voće koristi se za prevenciju, ali i borbu protiv kancerogenih ćelija.

Lekari su mešavinu lekova i bobičastog voća već testirali na primeru kancera pankreasa. Rak pankreasa je težak za tretiranje jer se rapidno širi.

Studija je pokazala sledeće: pri korišćenju kombinacije leka gemcitabima i bobičastog voća, ubijeno je više kancerogenih ćelija nego kada su samo korišćeni medikamenti.

– Još je rano reći da li bobičasto voće utiče na suzbijanje kancerogenih ćelija i da li je moguće izlečiti se samo njime -rekao je Henri Skovfort, jedan od naučnika.

Neke od namirnica koje umanjuju rizik od pojave raka:

BOROVNICA

Borovnice su odličan izvor vitamina C i K, mangana i dijetalnih vlakana. Smatra se da borovnice među voćem imaju najviše antioksidativne moći, uglavnom zbog svojih mnogobrojnih fitohemikalija (antocijana, katehina, kvercetina i drugih flavonoida) kao i elaginske kiseline, koja ima antikancerogeno dejstvo koje može da uspori rast i širenje ćelija raka.

BRUSNICA

Jedna porcija brusnica obezbeđuje najmanje 10 odsto preporučene dnevne količine vitamina C i vlakana. Vitamin C štiti DNK ćelija i sprečava stvaranje kancerogenih materija. Brojne studije pokazale su da brusnice smanjuju rizik od raka dojke, debelog creva, prostate i pluća i podstiču neke druge ćelije raka na samouništenje. Sadrže beta-karoten, vitamin C, kalijum, kalcijum i magnezijum. Imaju visoku antioksidativnu moć, čiji je izvor u fitohemikalijama flavonoidima, uključujući antocijan i proantocijanidine, koji sprečava prianjanje bakterije Ešerihije koli na zidove bešike.

TREŠNJE / VIŠNJE

Laboratorijska istraživanja o grupi jedinjenja koja sadrže trešnje, pod nazivom antocijanini, su opsežna. Pokazalo se da u laboratorijskim uslovima antocijanini sprečavaju rast ćelija raka i stimulišu njihovo samouništenje, bez uticaja na zdrave ćelije. Ovi spojevi pokazuju i protivupalna i jako antioksidativno delovanje. Visok udeo vlakana takođe smanjuje izloženost stanica creva kancerogenim materijama.

Pored ovih, namirnice koje su veoma delotivorne i korisne u borbi protiv kacera su: brokoli, jabuke, zrnca kafe, lan, grejpfrut, mahunarke, orasi,bundeva, soja, beli luk i paradajz.