Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Voda sa limunom i svi njeni efekti na zdravlje

Voda sa limunom mnogo je zdravija opcija od ostalih aromatizovanih pića, poput sokova ili dijetalnih gaziranih napitaka. Osim toga, dodavanjem limuna u vodu dodaćete i nekoliko vitamina ali i hranjivih sastojaka.

Sok od jednog limuna sadrži oko 30 miligrama vitamina C, što je 33 odsto od preporučene dnevne doze za muškarce i 40 odsto od preporučene dnevne doze za žene, prema “Office of Dietary Supplements”.

Kako vitamin C utiče na zdravlje?

Pomaže telu da ozdravi 

Našem telu treba vitamin C da bi stvorilo kolagen, vitalni protein koji čini deo vezivnog tkiva koji nam je potreban za zarastanje rana.

Podržava  imunološki sistem 

Vitamin C može vam pomoći da smanjite jačinu simptoma prehlade i borite se protiv virusa i bakterija koje uzrokuju bolest.

Poboljšava apsorpciju gvožđa

Gvožđe je neophodno kako bi ćelije u vašem telu živele i rasle.

„Često preporučujem vodu s limunom uz obroke kako bi ona podstakla apsorpciju gvožđa, posebno za sportiste i pojedince koji imaju anemiju“, kaže nutricionista Ejmi Stivens.

Dodatne prednosti vode sa limunom

Može pomoći u gubitku kilograma

Budući da je voda sa limunom aromatična i ima malo kalorija, izvrsna je zamena za manje zdrava pića poput gaziranih napitaka, ledenih čajeva i sokova – koji često sadrže dodatni šećer.

Ako pijete vodu sa limunom umesto ovih slatkih napitaka, to vam može pomoći da ograničite unos kalorija i potencijalno vam pomoći u mršavljenju.

Međutim, nije naučno dokazano da li voda sa limunom, u odnosu na običnu vodu, više pomaže u gubitku kilograma, piše Insider.

Pomaže u sprečavanju bubrežnih kamenaca

Limunska kiselina takođe može pomoći u sprečavanju razvoja bubrežnih kamenaca. Citrat podržava ovaj mehanizam za prevenciju vezivanjem za kalcij u mokraći.

Prema studiji iz 2014 godine potvrđeno je da konzumiranje četiri limuna dnevno pomešanog sa dva litra vode „značajno povećava nivo citrata u urinu“.

Taj  viši nivo citrata može da spreči stvaranje bubrežnih kamenaca ili zaustaviti njegovo stvaranje i smanji bolove.

“National Kidney Foundation” preporučuje mešanje soka od limuna sa vodom kao jedan od načina za sprečavane bubrežnih kamenaca.

Osvežava dah

Limunska kiselina u vodi sa limunom može ubiti i bakterije koje prouzrokuju loš zadah. Međutim, previše limunske kiseline može da pogorša dah i izazove poremećaj gastroezofagealnog refluksa (GERD) koji može da prouzrokuje  pojavu želudačane kiseline, što rezultira zadahom.

Koliko vode sa limunom bi trebalo piti?

Stivens preporučuje korišćenje soka od dva do tri limuna (oko četiri do šest kašika) tokom dana i ispijanje jedne ili dve čaše vode sa limunom uz obroke i jedne čaše između obroka.

Ali nemojte nužno dodavati limun svakoj čaši vode koju pijete. Limunov sok  je veoma kiseo, pa ako popijete previše vode sa limunom, može doći do neželjenih efekata.

Limunska kiselina može dovesti dp erozije subne gleđi i oštetiti zube, upozorava “American Dental Association”.

Zato Stivens preporučuje da pijete vodu sa limunom kroz slamku, tako će ona imati manje dodira sa vašim zubima.