Vesti

Vučić: Neće vidjeti našu saglasnost za članstvo Kosova u UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da srpska delegacija na predstojećem sastanku u Vašingtonu neće dati saglasnost za prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

Vučić je za Radio televiziju Vojvodine (RTV) rekao da razgraničenje nije na stolu i dodao da neće da sluša „bilo koga u svijetu“ kako Srbija mora da prizna Kosovo.

„Mi tamo idemo uoči Vidovdana pa ćemo dobro da vidimo. Priznanje da vidite i našu saglasnost za vaše članstvo u UN nećete da vidite a vidjećemo o čemu ćemo drugom da razgovaramo“, kazao je predsjednik Srbije.

Kazao je da od predstavnika SAD nije čuo šta će se naći na dnevnom redu tih razgovora ali i najavio da će o svakom detalju upoznati građane Srbije.

„Moj princip je zaštita interesa Srbije koliko je to moguće. Poraza Srbije neće biti makar bio lično poražen“, rekao je Vučić.

Ocijenio je da je u toku igra šaha u kojoj je ključno da Srbiju niko ne može da optuži da je odbijala razgovore.

„Srbija da prizna Kosovo, a zbog čega? Da ne govorim šta je na stolu kad ne znamo šta je stolu. Nisam čuo od Amerikanaca šta će biti na dnevnom redu. Ispituju oni kao što i mi izokola ispitujemo šta oni rade. Igramo šah u kojem ne želim da se ponašam kao Tači i Hoti“, rekao je predsjednik Srbije.

Dodao je da je Srbija Briselskim sporazumom spasla srpski narod na Kosovu i Metohiji i dobila mogućnost da uloži „ogroman“ novac u zdravstvenu i obrazovani infrastrukturu u srpskim sredinama na Kosovu.

„Dobili smo sedam godina mirnijeg i bezbjednijeg života za Srbe na Kosovu i Metohiji, srpske policaje u četiri opštine na sjeveru. Kupili smo vrijeme, gledajući kako da rješavamo svakodnevne, taktičke probleme sa kojima se suočava naš narod na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.