TopZivot i Stil

ZEMLJI PRETI UNIŠTENJE? NASA planira lansiranje letelice koja će odbiti napad asteroida veličine egipatske piramide!

NASA je odlučila da pošalje letelicu koja će se sudariti sa asteroidom veličine egipatske piramide.

Zvuči kao najava za holivudski blokbaster, ali nije. Američka svemirska agencija šalje svemirsku letelicu da udari u pratioca asteroida Didimos.

Buduća meta letelice DART („Dabl Asteroid Direkšn Test“) sada je dobila i ime, Dimorfos – „imati dva oblika“ – pre udarca i posle udarca.

Radi se o satelitu asteroida Didimos (od grčke reči „blizanac“) do koga DART treba da stigne 2022. godine. Sudar će biti demonstracija budućeg sistema za odbijanje asteroida koji je konstruisan da preusmerava svemirske stene sa putanje ka Zemlji.

DART treba da izvrši kinetički udar u asteroid, što znači da će udariti u Dimorfos da ga preusmeri, a ne razori. Ako test bude uspešan, ova metoda bi se eventualno mogla koristiti za promenu putanje asterodida koji bi mogli da nas ugroze.

Opasni asteroidi su globalni problim kojim se ne bavi samo Nasa. Mali satelit Italijanske svemirske agencije će pratiti DART, a dve godine kasnije će Evropske svemirske agencije lansirati letelicu „Hera“ koja će obići Didimos i analizirati rezultate DART misije koja treba da bude lansirana 2021. godine.

Asteroid Didimos je otkriven 11. aprila 1996. godine iz svemirske opservatorije u Arizoni. No binarnu prirodu asteroida otkrile su druge agencije 23. novembra 2003. godine.

Didimosu je potrebno da obiđe oko Sunca dve godine i jedan mesec, a Zemlji se najviše približio baš tada kada je otkriveno da ima svog prirodnog pratioca. Međutim, ni Didimos, ni njegov pratilac Dimorfus, ne predstavljaju opasnost za našu planetu, već će samo poslužiti kao mete za testiranje nove tehnologije.

Izvor: RTS