Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Ako vam dlanovi ovako izgledaju, moguće je da je jetra ozbiljno bolesna

Jetra je veoma važan organ koji pomaže organizmu da se oslobodi svih toksina koje unosimo na različite načine, a lekari tvrde da postoji način da prepoznate simptome bolesti jetre pre nego što stanje postane ozbiljno.

Naime, suptilni znaci oboljenja jetre mogu da se jave na rukama, a lekari upozoravaju da ukoliko primetite da vam dlanovi postaju sve crveniji, trebalo bi da odmah odete kod lekara na pregled.

“Crvenilo dlanova, poznato i kao palmarni eritem, može da bude uzrokovano bolestima jetre”, kaže dr Lin Poston, koja dodaje da se ovaj simptom javlja kod otprilike četvrtine ljudi koji imaju problema sa jetrom.

Doktorka Džena Liphart Rouds objašnjava da se crvenilo dlanova povezano sa oboljenjem jetre javlja zato što se mali krvni sudovi na rukama šire i povećavaju količinu krvi. Ona ističe da je ovaj simptom dlana povezan sa nekoliko oblika bolesti jetre, od kojih su neki Vilsonova bolest (stanje koje sprečava jetru da uklanja bakar), hemahromatoza (stanje koje uzrokuje da se previše gvožđa nakuplja u telu) i ciroza.

“Ciroza je kasna faza bolesti jetre u kojoj se zdravo tkivo jetre zamenjuje ožiljnim, a jetra je trajno oštećena”, objašnjava dr Mehmet Oz, dodajući da se ciroza najčešće javlja kao posledica hronične upotrebe alkohola.

Doktor Dejvid Biti kaže da se crvenilo na dlanovima pojavljuje na određenim mestima i otkriva kako ga prepoznati”.

“Crvenilo na dlanovima povezano sa oboljenjima jetre javlja se najčešće oko mesnatih delova dlana, ispod palca i malog prsta, ali može zahtevati i druge delove dlana”.

Takođe, crvenilo je uglavnom simetrično, oseća se blage topline, a kada pritisnete kožu na mestima koja su crvena, pobeli. Pored crvenila na dlanovima, neke druge promene na rukama mogu ukazivati na oboljenja jetre – asteriksis, odnosno nekontrolisano drhtanje zglobova šake, modrice, promena boje kože žućkaste boje, kao i deformacije na prstima, odnosno savijanje prstiju.