Izbor UrednikaTopVesti

ALARMANTAN IZVEŠTAJ „DOJČE BANKE“: Predviđa recesiju američke ekonomije sa verovatnoćom od 100 odsto

„DOJČE banka“ je pre nekoliko dana objavila alarmantan izveštaj u kojem se analizira poslednjih 200 godina statističkih podataka i koji predviđa ozbiljnu recesiju sa verovatnoćom od 100 odsto za američku ekonomiju.

Na to je ukazao Piter Stondž (Peter St Onge), ekonomski stručnjak „Heritidž fondacije“ i autor ekonomskih komentara u „Volstrit džornalu“ i „Blumbergu“.

On je napomenuo da banke propadaju i da se ponuda novca smanjuje najbržim tempom još od 1930-ih godina, ali da je glavna razlika u odnosu na period najveće krize u 20. veku, taj što SAD u tom periodu nisu imale ni približan nivo državnog duga koji imaju danas.

Kako je naveo, savezni dug je bio ispod 20 odsto BDP-a, a danas je on preko 100 % BDP-a, a prema podacima Kongresa, na putu je da dostigne nivo od 200 odsto.

On je izjavio da Amerikancima jedino ostaje da se nadaju da kreatori politike nisu tako glupi kao što su bili 1930. kada su se obe stranke ujedinile da unište ekonomiju centralnim planiranjem umesto mehanizmima koje ekonomije koriste da se poprave.

– Nažalost, imajući u vidu glupe odluke Bajdenove administracije u poslednje dve godine, od energije, preko potrošnje do kapitala, kreatori politike bi sada mogli biti gluplji, rekao je Piter Stondž.

Dojče banka u svom izveštaju ističe zabrinutost oko tržišta nekretnina koje beleži najveći pad od 2008. godine i preti da se uruši, rasta potrošačkih kredita i pada štednje.

Stondž ukazuje da „svaka ekonomska škola zna da povećanje kamatnih stopa svaki put dovede do teške recesije, ako ne i depresije, jer je to bio obrazac bukvalno vekovima, od kada su centralni bankari preuzeli kontrolu“.

(rt.rs)