TopVesti

Извештај од 696 страна ужаса: Католички свештеници силовали око 2000 деце Илиноиса

Римокатоличко свештенство америчке савезне државе Илиноис сексуално је злостављало око 2.000 деце у периоду између 1950-их и 2010-их, наводи се у данас објављеном извештају државног тужиоца САД.

У истом извештају наводи се да су црквени лидери често толерисали и прикривали злостављање.

Тужилац Кваме Раул данас је у извештају од 696 страница поткрепио тврдње о злостављању против 451 католичког свештеника и других званичника католичке цркве у шест бискупија у тој савезној држави, преноси Ројтерс.

Наводи се да је најмање 1.997 деце сексуално злостављано у последњих седам деценија, као и да су у извештају први пут објављена имена 149 чланова свештенства и верника за које се наводи да су били предмет веродостојних навода о сексуалном злостављању.

Извештај је последњи у дугачком низу истрага широм света о сексуалном злостављању унутар Католичке цркве и честој пракси прикривања насилника и њиховог пребацивања на нове задатке, чиме се више деце доводи у опасност.

„Деценије одлука и политика католичке цркве омогућиле су познатим сексуалним злостављачима деце да се сакрију, често на видном месту, рекао је Раул.

Многи од људи који су били злостављани не могу да траже правну помоћ због застарелости злочина почињених у неким случајевима пре више деценија, додао је тужилац.

Надбискуп Чикага Блејз Ј. Чупић покушао је да одговори на критике да је црква скривала имена насилника наведених у извештају, преноси Ројтерс.

Он је саопштио да су већина од 149 били припадници верских редова који нису били под директним надзором бискупија.

„Преживели ће заувек бити у нашим молитвама, а ми смо се посветили искорењивању овог проблема и пружању исцељења жртвама“, рекао је Чупић.

Извор: rt.rs