Vesti

Американац пореклом са Kосова осуђен на доживотни затвор због ширења пропаганде Исламске државе

Мирсада Kандићија (41) из Бруклина у Њујорку осудила је савезна порота у мају 2022. Он је ухапшен у Сарајеву, 2017. године због оптуже за заверу и покушај пружања подршке Исламској држави.

„Док је служио терористичкој кампањи ИД, оптужени се борио на бојном пољу, ширио пропаганду, шверцовао оружје и врбовао западне регруте“, рекао је помоћник америчког тужиоца Метју Олсен из Одељења за унутрашњу безбедност Министарства правде, пренео је „Фокс њуз“.

Тужиоци су рекли да је Kандићи регрутовао људе из Сједињених Држава, Уједињеног Kраљевства, Аустралије и других земаља да путују у Сирију и Ирак и придруже се борбама ИД.

Наводно је једном сараднику на интернету рекао да је радио у Турској у граничној канцеларији Исламске државе као део тима који је вршио проверу страних бораца који су желели да оду у Сирију.

Ширио је пропаганду ИД користећи више од 120 налога на Твитеру, преко којих је објављивао видео снимке заробљеника ИД, укључујући и неке на којима су жртве биле присиљене да копају сопствене гробове пре него што су погубљене.

Сумња се да је послао на хиљаде бораца из западних земаља на територије под контролом ИД, у Сирију и на Блиски исток.

Власти су саопштиле да је Kандићи помогао Џејку Биларду да се прикључи ИД. Овај осамнаестогодишњи момак , аустралијски држављанин, погинуо је у самоубилачком бомбашком нападу западно од Багдада у марту 2015.

Билард се придружио ИД 2014 и убио више од 30 ирачких војника и полицајаца током самоубилачког напада.

Напад је отворио пут ИД да преузме Рамади и ирачку провинцију Анбар неколико недеља касније, сведочио је генерал ирачке војске.

Kандићи је био високорангирани члан ИД који је уживао у смрти и разарању које је изазвао пружањем свих могућих облика материјалне подршке терористичкој организацији, укључујући регрутовање многих других у крваве редове ИД у Сирији и на другим местима“, рекао је амерички тужилац Бреон Пис.

Министарство правде САД саопштило је да је Kандићи држављанин Kосова и легалан стални становник Сједињених Држава.

У саопштењу се каже да је био једна од хиљада радикализованих личности из десетина земаља које су отпутовале на Блиски исток да би се придружиле Исламској држави-

Иако му је забран излазак из САД, и након неколико неуспелих покушаја да оде одатле за Истанбу, Kандићи је кренуо на дводневно путовање из Њујорка у Монтереј, Мексико, у новембру 2013. и летео је кроз Панаму, Бразил, Португал, Немачку, Kосово и Турску пре него што је стигао у Сирију крајем 2013.

„Њујорк тајмс“ пише да су тужиоци након доласка на територију ИД рекли да се Kандићи придружио бригади углавном страних бораца, коју је у то време предводио грузијски држављанин, Омар ал-Шишани, који је служио као министар рата Исламске државе.

Такође је успоставио односе са лидерима ИСИС-а као што су Абу Лукман, вођа групе у провинцији Рака,и Бајро Икановић, босански држављанин који је водио камп за обуку регрута у северној Сирији, рекли су тужиоци.

Извор: Косово онлајн