Izbor UrednikaVesti

APEL VLADIKE TEODOSIJA SRBIMA NA KIM: Ne prodajte svoja imanja, to je zemlja zasejana kostima naših predaka i zalivena krvlju mučenika!

SRPSKI pravoslavni narod već vekovima živi na prostorima stare Raške, Kosova i Metohije, gde se nalaze i najdublji koreni našeg duhovnog bića, oličeni u brojnim svetinjama naše Crkve.

Vekovima ove svetinje svetle kao svetionici, ukazujući i nama i onima oko nas da smo ovde svoji na svome, da ne želimo da otimamo ništa tuđe. Sve što je oteto to je i prokleto. Naše je samo da očuvamo ono što nam pripada i što su nam naši preci ostavili u nasleđe.

Ovo je između ostalog naveo u apelu vernom narodu sa KiM, episkop raško-prizrenski Teodosije, pozivajući Srbe sa Kosova i Metohije da ostanu na svojim vekovnim ognjištima i da ne otuđuju imovinu koju su, kako naglašava, naši preci u najteža vremena turske vlasti, kroz brojne ratove i stradanja, sa mukom čuvali i sačuvali. Ističući činjenicu da život na KiM nije ni malo lak i da se mnogi suočavaju sa teškom egzistencijalnom situacijom, vladika Teodosije je u svom apelu istakao da nije u pitanju samo obična zemlja, koja se prodaje ili kupuje, već je to zemlja zasejana kostima naših predaka, osveštana molitvama, nakapana suzama trudbenika i zalivena krvlju mučenika.

– Ostajući na svojim imanjima i svojim ognjištima, mi bivamo čuvari našeg identiteta i naših svetinja koje su organski povezane sa vernim narodom i verom pravoslavnom. Naša vera nas je vekovima očuvala na vetrometini istorijskih zbivanja da bismo bili narod Božiji, naslednici Svetoga Save i velikih Nemanjića, Svetog Kneza Lazara i brojnih svetitelja mučenika koji su prosijali u zemlji Raškoj i Kosovsko-metohijskoj-dodaje dalje vladika Teodosije i dodaje: Svaki put kada čujemo da naši ljudi prodaju zemlju i trajno odlaze sa svojih ognjišta, osećamo bol i gubitak. Znamo da ovde život nije lak i da se mnogi od nas suočavaju sa teškim materijalnim uslovima, ali znamo i to da su naši preci u mnogo težim uslovima ostajali verni svojoj veri i rodnoj grudi i time dali ogroman doprinos da bi i nas danas ovde bilo.

-PASTIRSKI apelujemo na sve vas, braćo i sestre, da se, ako se ikada nađete pred ovim izborom, duboko zapitate da li vredi prodati zemlju i zaraditi novac, a istovremeno poneti teško breme savesti. Zato, pokažimo i u ovim istorijskim trenucima hrišćansku i iznad svega ljudsku odgovornost prema sebi, svojoj deci koja treba da znaju odakle su potekla, i prema svojim komšijama kojima ostavljamo teret koji mislimo da smo olako skinuli sa svojih pleća – navodi se između ostalog u apelu vladiek Teodosija Srbima na KiM.

Svaki put kada neko ima nameru da proda svoju imovinu, treba prvenstveno da pomisli na svoje rođake i komšije, koji žele tu da ostanu. Treba da vodimo računa da svojom sebičnošću njih ne dovedemo u još teži položaj.. Oni su čvrstog opredeljenja da ostanu na našoj svetoj zemlji, a naš postupak može da ih dovede u još teži položaj. Nijedan čovek ne treba da misli prvenstveno samo na sebe, već da ispunjava Hristovu zapovest o ljubavi perema Bogu i bližnjemu.