Izbor UrednikaTopVesti

Balkanski kartel predvodi šverc kokaina u Evropu

Dileri poreklom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji. – Poslednji izveštaj beleži rekordne zaplene droge

U Evropi je 2018. otkriveno više od 181 tone kokaina u ukupno 110.000 policijskih akcija što je svojevrsni rekord i dosad najveći zabeleženi broj zaplena te droge.

Ovi podaci deo su novog izveštaja Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama, objavljenog pre dva dana u Lisabonu (Portugalija).

Navodi se i da je kokain sve čistiji, a cena stabilna.

Na evropskom tržištu gram kokaina košta od 38 evra (čistoće 23 odsto) do 135 evra (čistoće 87 posto).

Najveće pošiljke kokaina u Evropi bile su zaplenjene u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i u Holandiji (40 tona), što je 87 odsto svih zaplena. Reč je o zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz kokaina u Evropu. Podaci za 2019. godinu još nisu objavljeni.

Trgovci kokainom poreklom iz zemalja bivše Jugoslavije sve su prisutniji u Španiji, „vratima za uvoz te droge u Evropu”, jer cena kokaina poraste i nekoliko puta ako krijumčari uspeju drogu da prevezu iz Južne Amerike.

Ovo je „motivisalo” i srpskog vlasnika američke sportske jedrilice „Sieskejp” da s dvojicom kolega, Rusom i Meksikancem, pokuša da dopremi 800 kilograma kokaina iz

Kolumbije na Stari kontinent. Ipak, njih je presrela španska policija na moru blizu Azorskih ostrva, u saradnji s portugalskom policijom na temelju dojave srpske policije.

Španska policija, čija se posebna jedinica bavi suzbijanjem narkotika, u poslednje dve godine uhapsila je više državljana Srbije i Hrvatske u jedrilicama na Atlantskom okeanu, ali i u luksuznim kućama u Španiji.

Civilna garda nedavno je saopštila da su tokom raznih istraga i akcija primetili da je u Španiji sve veća prisutnost članova kriminalnih bandi iz istočne Evrope.

„Članovi tih bandi nalaze se na strateškim mestima u Španiji odakle brodovima preko Atlantskog okeana uvoze kokain u Evropu. To obavljaju s Kanarskih ostrva, južne španske obale i iz Galicije”, navode u španskoj policiji.

Civilna garda je 2018. uhapsila Srbina sa hrvatskim pasošem Nenada Vinčića, šefa jednog ogranka „Balkanskog kartela”, pod sumnjom da je koristio obalu u Galiciji za dopremanje kokaina iz Kolumbije.

„On je bio predstavnik balkanskog klana za južnu Evropu. Organizacija ga je poslala u Kolumbiju da uspostavi kontakte s direktnim distributerima droge. Nakon toga se smestio u Barseloni odakle je kontrolisao ulaz kokaina”, saopštila je Civilna garda.

Vinčić je živeo luksuzno. Provodio je vreme u stanovima čiji je mesečni najam koštao 5.000 evra. Vozio je skupocene automobile i često zalazio u kockarnice, preneli su lokalni portali.

Ovaj Srbin imao je u Galiciji svog čoveka da tamo osigura uvoz kokaina.

„Poslao je čoveka od poverenja, Omara Fernanda Megiju Gila, državljanina Dominikanske Republike koji je bio pritvaran u SAD zbog trgovine drogom, a koji je i bežao iz zatvora. Zadatak mu je bio da osigura uvoz kokaina na obalu brodom, jedrilicom ili ribarskim brodom”, pisao je lokalni list pozivajući se na policijsku istragu.

Istraga nakon koje je Vinčić uhapšen počela je u mestu Pontevedri operacijom kodnog imena „Smeđi šećer”.

Policija je zatim u Barseloni i drugim katalonskim mestima uhapsila 24 osobe, zaplenila pola miliona evra i 35 skupocenih automobila. Blokirala je nekretnine vredne 20 miliona evra, kao i 130 bankovnih računa.

Zabrinjavajući podatak iz novog izveštaja Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama je da su se i količine heroina zaplenjenog na Starom kontinentu gotovo udvostručile od 2017. do 2018. (porast s 5,2 tone na 9,7 tona).

Kada je reč o marihuani, količina THC-a u smoli i biljci kanabisa sada je u proseku oko dva puta veća nego što je bila pre deset godina. U Evropi se i dalje proizvode poznate, ali i nove droge za lokalna i svetsko tržište, navodi se u izveštaju.

izvor: politika.rs