Izbor UrednikaTopVideoZivot i Stil

ЧУДО У ПОТОПЉЕНОЈ СВЕТИЊИ код Ваљева: Рониоци тврде да свећа стоји УСПРАВНО… (VIDEO)

После осам месеци чланови Ронилачко-спасилачког клуба Борац из Чачка поново су заронили у воде вештачког језера Ровни, због чијег настанка је пре седам година потопљена Црква Светог Арханђела Михаила у Тубравићу, позната као „Ваљевска Грачаница“. Прошли пут камерама су забележили драматичне кадрове споља, а сада су ушли унутра и како кажу, остали неми пред нестварним призорима које су видели. На око 18 метара дубине затекла их је тишина, температура воде од око 5 степени, зраци сунца који се пробијају кроз зеленкасту воду и – потопљена светиња.

– Урон ка цркви Светог Арханђела Михаила је четврти у последњих годину дана, и слободно моземо рећи да је осећај целог тима, сваки пут све емотивнији. Овога пута одлучили смо се и снимити унутрашњост, те претходни зарони су били више истраживање како би се уверили у безбедност тима приликом уласка. На осамнаестом метру испод површине налазе се масивна дрвена врата и даље жућкасте боје, без обзира сто је доњи део у муљу, кажу за РИНУ чланови тима Ронилачко-спасилачког клуба Борац из Чачка.

Као истински љубитељ роњења, вече пред зарон увек замишљају следећи дан, лепоте али и изазове које ће можда доживети. Како се појављују нове дестинације, реке, мора, језера, ти осећаји буду израженији, док када се враћају старим дестинацијама, то није случај, сем код примера потопљене богомоље надомак Ваљева.

– Делимично смо очекивали затечено стање, али јасно смо видели да је неке делове попут зидова, дрвених делова крова, зуб времена и воде знатно начео. Међутим, иконе окачене на зидовима које су вероватно неколико стотина година старе, које би прве требало да ишчезну, у овом случају су готово нетакнуте. То је био случај и са ликовима светаца на црквеним заставама за литије. Сва платна, везови као да су потопљени пре пар сати. Иза иконостаса, на олтару, стоји свећњак са вероватно последњом упаљеном свећом, усправно, на белом стољњаку, рекли су ови рониоци.

Иако фасцинарани трудили су се да њихово присуство буде што неприметније и краце, како би се ова богомоља у свом облику што дуже задржала па чак и у зеленим дубинама новог језера Ровни.

Најстарији писани траг о постојању Цркве Светог Арханђела Михаила у Тубравићу је из 16. века, када је поменута у турском попису из 1560. године. По овим подацима, у манастиру су живела два свештеника. Каснији пописи не помињу Ваљевску Грачаницу, што указаује на чињеницу да је црква у периоду између 17. и 18. века била опустошена. Црква је обновљена почетком 19. века, за шта постоје и писани и физички докази, а затим потопљена у марту 2016. године.

Извор: rina