TopVideo

Чудо у епицентру земљотреса: Град који је остао читав и у ком није било погинулих

Главни херој Турске последњих дана је градоначелник града Ерзин Океш Елмасоглу. Иако је тај град био у епицентру разорног земљотреса, у њему ниједна зграда није уништена, нити је било погинулих, јер Елмасоглу није дозволио бесправну градњу.

Ерзин, град од 42.000 становника, налази се у јужној Турској, у центру провинције Хатај. Услед разорног земљотреса који се догодио 6. фебруара, уништени су објекти у свим окрузима Хатаја и погинуло на десетине хиљада људи, осим у Ерзину.

У граду је било тек нешто мањих оштећења на кућама и џамијама, а ниједан становник није повређен.

Елмасоглу ову појаву објашњава врло једноставно: од тренутка свог избора 2019, он је одлучно сузбијао сваки покушај нелегалне градње.

„Грађевинске компаније и представници привреде стално су вршили притисак, али нисамо дозволио да се на територији града било шта гради без дозволе, чак ни својим рођацима. Наравно, људи увек пронађу начин да граде без дозволе и надзора. Али чак и ако је немогуће то спречити 100 одсто, могуће је смањити обим. Нисам правио компромисе, и то ме је коштало много свађа са много људи. Али моја савест је чиста“, каже Елмасоглу.