Izbor UrednikaTopVesti

Doktor Propast: Globalizovani svet će se pocepati na dva dela, novi svetski rat je praktično u toku

Novi svetski rat je praktično u toku, „sigurno u Ukrajini i sajber prostoru“, rekao je poznati ekonomista Nurijel Rubini u intervjuu za nedeljnik Špigl, prenosi RT.

Prošle nedelje, Der Spiegel je intervjuisao profesora Univerziteta u Njujorku, koji je naveo neke od najakutnijih problema na svetu.

Podsećajući na nedavni događaj koji je organizovao Međunarodni monetarni fond, on se osvrnuo na istoričara Najla Fergusona koji je „u jednom govoru rekao da bismo imali sreće da imamo ekonomsku krizu kao 1970-ih — a ne rat kao 1940-ih“.

Govoreći o velikim globalnim pretnjama, Rubini je pomenuo sukob Rusije i Ukrajine koji je u toku, dodajući da su i Iran i Izrael „na kursu sudara“ .

„Čitao sam da Bajdenova administracija očekuje da će Kina napasti Tajvan pre nego kasnije“, rekao je ekonomista, sumirajući da je „Treći svetski rat već počeo“.

Rivalstvo između Vašingtona i Pekinga podstiče napetost u velikoj meri, primetio je Rubini, dodajući da su SAD zabranile izvoz određenih poluprovodnika u Kinu i da vrše pritisak na evropske nacije da prekinu trgovinske veze sa zemljom iz razloga nacionalne bezbednosti. On smatra da preti raspad globalizovanog sveta.

Doktor Propast predviđa najgoru krizu u poslednjih pola veka

„Trgovina, finansije, tehnologija, internet: sve će se podeliti na dva dela“ , predvideo je on.

Nije jasno da li će nacije izabrati stranu SAD u konfrontaciji, rekao je on.

„Pitao sam predsednika jedne afričke zemlje zašto dobija 5G tehnologiju iz Kine, a ne sa Zapada. Rekao mi je, mi smo mala država, pa će nas ionako neko špijunirati. Onda bih mogao da uzmem i kinesku tehnologiju, jeftinija je“ , otkrio je ekonomista za Der Špigel.

Profesor je zabrinut da politički sistemi u SAD i Evropi možda neće moći da se nose sa problemima, što dovodi do porasta desničarskih vlada.

Nurijel Rubini je postao poznat po predviđanju finansijske krize 2008-09, a Volstrit ga je nazvao „Doktor Propast“.