Izbor UrednikaVesti

Dolazak migranata počeo da utiče na Evropu – da li će Švedska biti arabizovana?

Stokholm — U Švedskoj je osnovana Arapska stranka, zvanično, da bi branila prava arapskog stanovništva. Stranka je obećala da će pomoći integraciji i „zaštiti prava Arapa“, a negirala je tvrdnje da će „arabizirati Švedsku“.

Prema zvaničnoj internet stranici stranke, partija ima „socijalističku orijentaciju sa određenim kapitalističkim elementima“ naglašavajući da je „sekularna stranka i da predstavnicima nije dozvoljeno nošenje bilo kakvog verskog simbola ili odeće“.

Belgijski policijski zvaničnik se povukao posle snimka policijske brutalnosti
Ciljevi stranke su borba protiv „isključenosti, zabrinutosti zbog budućnosti, podele i nedostatka osećaja za zajednicu“, a obavezali su se da će smanjiti „kriminal i nezaposlenost u ciljnoj grupi“.

Očekuje se da će detaljan manifest stranka objaviti u septembru, ali je za sada izneto nekoliko uslova za članstvo.

Uslovi uključuju arapsku pozadinu najmanje jednog roditelja iz nekoliko generacija, šklovanje na nekom od švedskih fakulteta i da je osoba bez kriminalnog dosijea.

Ipak, Raša tudej navodi da je najmanje jedan član stranke osuđivan, to je muškarac star 33 godine iz Malmea koji je 2017. godine osuđen zbog uznemiravanja, ali ta stranka oporava težinu tog krivičnog dela.

Da bi izbegla sistemsku diskriminaciju, Švedska ne pravi demografske statistike prema etničkoj pripadnosti, ali je na početku decenije u Švedskoj bilo 155.000 ljudi arapskog porekla, što je 1,5 odsto stanovništva.

Migracije u Švedsku drastično su se povećale tokom poslednje decenije.

Čak 163.000 azilanata većinom sa Bliskog istoka i Severne Afrike stiglo je samo u 2015. godini.

Popis stanovništva trebalo bi da bude sproveden 2’21. godine što bi moglo osvetliti značaj i potencijalni uticaj koji nova arapska stranka može očekivati u Švedskoj u narednim godinama.